John Riksen (links) pakte de koppositie bij BSV Bennekom.
John Riksen (links) pakte de koppositie bij BSV Bennekom. (Foto: )

John Riksen pakt na lange afwezigheid de kop bij BSV

Lang moest BSV Bennekom John Riksen missen vanwege ziekte, maar hij is weer helemaal terug! En pakte onverdroten de kop.

BENNEKOM - In de topper tegen kampioen Martijn Pauw leek Riksen met zwart moeilijk uit de opening te komen met een koning in het midden en wat stukken opgesloten op de onderste rij.Toch was het lastig een gaatje te vinden voor Pauw. Misschien was hij te voorzichtig, maar Riksen wist met subtiele zetjes steeds zijn stelling te verbeteren. Toen Pauw een cruciale loper ruilde, kwamen de zwarte paarden tot bloei. Hier en daar werd een pionnetje gegraasd en dat was voldoende voor Pauw. Hij verloste zichzelf uit zijn lijden door op te geven.


Ook koploper Martin Markering moest lijdzaam toezien hoe Bunt het zoveelste openingsexperiment afstrafte door e en fraai stukoffer dat twee pionnen opleverde. Markering gaf uit arremoede maar een kwaliteit terug, maar dat bracht geen verlichting. Pionnen, een toren en paard rukte op naar de zwarte onderste rij en dit werd Markering veel te veel. Koploper af dus en een terugval naar de derde plek, want op nummer twee staat fraai Hans van de Weteringh die ook Hans Gillet door fraai positiespel aan de zegekar wist te binden. Gillet bezweek aan de binnenkomst van de zwarte toren in zijn stelling.

Ook de jeugd was weer aanwezig en dat ondervond Sjoerd de Rave aan den lijve. Hij leek met een pion meer uit het middenspel te komen, maar rekende in het eindspel niet goed. Onno Koreneef was er als de kippen bij om eerder een dame te halem. De andere jeugdspelers speelde tegen elkaar en de aanval van Michael Issa was veel krachtiger dan die van Tom Neijenhuis. Gedecideer was ook Jan Wouters met wit tegen Chris van Oosterwijk. Zoals wel vaker hanteerde Wouters de stijl van de oude meesters door een batterij op te zetten tegen de zwakke a-pion van van Oosterwijk. Uiteindelijk maakte Wouters korte metten met de zwarte stelling. Benno van der Veen en Noel Bovens deden elkaar geen pijn en ook Jaap van Donkelaar tegen Sake van der Schaaf eindigde in remise. Rene Bakker tenslotte trok zoals gebruikelijk ten aanval. Het had slecht voor Rinus van der Molen af kunnen lopen, maar Bakker kon de trekker niet overhalen.

Stand aan kop
1. Riksen 155,5 (3 uit 4)
2. vd Weteringh 139 (4 uit 4)
3. Markering 132,5 (2,5 uit 4)
4. Bunt 126,5 (2,5 uit 4)
5. Wouters 121 (2,5 uit 4)

Groep B
1. vd Molen 81,5 (2 uit 3)
2. Van Donkelaar 67 (2 uit 4)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden