Natuurlijk wandelen met Jeannette en Wilma: alle zintuigen krijgen een beurt, na horen en zien komen ruiken en proeven...
Natuurlijk wandelen met Jeannette en Wilma: alle zintuigen krijgen een beurt, na horen en zien komen ruiken en proeven... (Foto: )

Zien, horen, ruiken, voelen en proeven

Door Wout Schotsman

De dames hadden me een verrassende wandeling beloofd. Als dat in de buurt van Bennekom is, dan moet je toch van goeden huize komen, dacht ik stilletjes. We spraken af op de Oostbreukelderweg, het tunneltje voorbij en dan de hucht op. Bijna bovenaan rechtsaf, tot bij het 'mijmerbankje'. Daar begonnen de verrassingen, als je je zintuigen gebruikt.

BENNEKOM - Natuurlijk ken ik het heitje en het verhaal dat het hier ooit allemaal heide was en dat je van hier Amersfoort kon zien. ",Gebruik al je zintuigen!" Ik zag het heitje. Vroeg in de morgen: op de hei zaten hier en daar bedauwde spinnenwebben, glinsterend in de ochtendzon. Prachtig! "Luister!" Jawel, ik hoor de snelweg en vliegtuigen. Vreemd, die accentueren de stilte van het mijmerplekje. "Ruik!" Er werd een potje honing onder mijn neus geduwd. "Dit is heidehoning van een Bennekomse imker en hier heb je fabriekshoning. Ruik het verschil!" Dat herken ik. De honing rechtstreeks van een imker ruikt echt naar honing, alsof je die uit een kamperfoeliebloem zuigt. "Het voelen slaan we even over. Nu proeven!" Dat herken ik ook: de krachtige smaak van de honing van de imker.

Wandelen met Jeannette en Wilma

De hele dag door gebruiken we onze zintuigen zonder dat we ons er echt bewust van zijn. Er moet iets bijzonders gebeuren – de melk is zuur of zoiets! – voordat we bewust iets ruiken of zien. Eigenlijk wel spannend om op een vroege morgen eens te spelen met je eigen zintuigen!

Zonnebadende boomtoppen

Dan weer wandelen. Leuk paadje. "Let op die eeuwenoude eiken. Die stonden ooit als solitaire bomen op de hei, rondom in de zon. Zo vormden ze een prachtige ronde kroon om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Later, toen er onderbegroeiing kwam, moesten ze de hoogte in om nog zon te zien." Ik wist het, maar toch als je omhoog kijkt naar die reuzen zie je pas hoe ze hun best moeten doen om te zonnebaden. Bij een groep van drie berken stoppen we. "Voel de ruwheid van de schors en de fluwelen zachtheid van het witte velletje." Wonderlijk! Inderdaad, twee karaktertrekjes van één boom…

Toch verrassingen

Als je met al je zintuigen actief door het bos wandelt, dan kan bijna elke stap een verrassing opleveren. Dat soort verrassingen delen de dames graag met zoveel mogelijk mensen. Daarom organiseren ze 'Natuurlijk wandelen' in Bennekom en omgeving. Ze leveren graag een bijdrage aan verwondering, aan het herkennen van schoonheid en positiviteit. Ze bieden allerlei wandelingen aan, met verschillende belevingen: stiltewandelingen, wandelingen voor feestelijke gebeurtenissen als jubilea, wandelingen om gewoon te genieten van het wandelen in de mooie omgeving van Bennekom

De eerste wandeling is op 2 oktober. Aanmelden kan bij Jeannette Smits (06 13736816) en bij Wilma van de Veen (wilmavandeveen@gmail.com) Dan wordt meteen verteld waar het vertrekpunt is. Tot slot koffie. Uit de fietstas, maar toch!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden