Loeki van der Laan, Matthijs Janssen, Egbert van der Stouw en Hannah van Toor.
Loeki van der Laan, Matthijs Janssen, Egbert van der Stouw en Hannah van Toor. (Foto: )

Bennekomse kerken zijn een levend mozaïek

BENNEKOM - Op zondagmorgen staan de kerkdeuren in Bennekom nog wat verder open dan normaal: dan wordt de Kerkproeverij 'gevierd'. Loeki van der Laan (gereformeerd): "Een gezamenlijke viering in de kerk geeft je de gelegenheid om tot rust te komen en geïnspireerd te worden." Hannah van Toor (christelijk-gereformeerd): "Het is fijn om op een plek te zijn waar het over God gaat en waar je God kunt ontmoeten." Egbert van der Stouw (vrij-evangelisch): "Je houdt het in je eentje niet vol. De viering heb ik nodig om erbij getrokken te worden: door te luisteren naar wat God zegt en samen te zingen. Maar het begint al met het welkom als je binnen komt en het eindigt met het bijpraten na afloop."

"We zijn allemaal op zoek naar het verloren paradijs", volgens Matthijs Janssen (hervormd), "iets wat volmaakt is, wat ons geluk brengt. We denken soms dat dat een nieuwe auto is, of een mooie vakantie, maar je kunt het geluk pas echt vinden door het geloof in Christus. Ik heb nogal wat tegenslag in het leven meegemaakt, maar ik heb van God kracht gekregen om er doorheen te komen. En ik heb veel steun gekregen van gemeenteleden. Met die ervaring kan andere mensen helpen, ook in mijn werk als reumatoloog."

Loeki komt in haar werk als predikant mensen tegen die zich afvragen: wie ben ik nog als ik niet meer kan doen waar ik goed in ben? Maar een zinvol bestaan hoeft niet afhankelijk te zijn van wat je kunt doen. "We lopen allemaal tegen grenzen aan. Bij de één is dat een fysieke beperking, bij de ander een leven vol met plezierige dingen. Het is dan juist mooi om de week te beginnen met de rust in de kerk." Maar is dat niet enorm saai en ouderwets? Loeki: "De ontmoeting met God kan ook via de aanvliegroute van uitbundige lofprijzing." Hannah herkent dat bij de jongeren die ze als jeugdwerker begeleidt: "Reuring past bij jongeren. De kerk kan op verschillende manieren aansluiten bij wat je in verschillende levensfasen nodig hebt."

Egbert wil er nog wel op wijzen dat kerk-zijn veel meer is dan naar een viering gaan. "Mijn vrouw is bijvoorbeeld betrokken bij het inloophuis aan het Hackfortsgoed. Waar mensen samenkomen in Gods naam, daar is de kerk. De kerk is een veelvormig, levend mozaïek."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden