Oude vos Joop de Bruin was jeugdspeler Bram Markering te slim af.
Oude vos Joop de Bruin was jeugdspeler Bram Markering te slim af. (Foto: )

Jeugdige schakers stromen door bij BSV Bennekom

Door Rini Kreeft

Schaakclub BSV Bennekom heeft (eindelijk) resultaat van het vele werk van jeugdleider Jan Wouters en zijn assistent Hotze Tette Hofstra. Liefst drie jeugdleden en een ex-jeugdlid maakten hun opwachting op de eerste clubavond van het nieuwe seizoen.

BENNEKOM – Door het mogelijk te maken om een uur per persoon te spelen, in plaats van de gebruikelijke 1 uur en 40 minuten, hoopte BSV een betere doorstroming van de jeugdafdeling naar de senioren te bewerkstelligen. Afgaande op deze eerste avond lijkt dat aardig te lukken. En de jeugd weerde zich kranig.

Hoewel alleen Tom Nijenhuis, na een enerverende partij wist te winnen van Sake van der Schaaf, had dit resultaat ook op andere borden kunnen gebeuren. Zo speelde Michel Issa de opening en het vroege middenspel goed tegen Hans Gillet. Issa speelde echter te snel. Daarna maakte ervaring het verschil. Stan de Bruin maakte een fout in de opening. Hoewel hij nog van alles probeerde, bleef tegenstander Jaap van Donkelaar alles routineus pareren en won.

De laatste jongeling, Bram Markering, had nog vakantie en wilde een keer mee spelen. Hij speelde degelijk en Joop de Bruin was tot remise bereid. Markering speelde door, maar zag een kwaliteit de mist in gaan. Genoeg voor oude vos De Bruin. Naast de jeugd was er in de onderste helft nog de partij tussen Sjoerd de Rave en Hans van de Weteringh. De laatste won geruisloos twee pionnen en schoof het bekwaam uit.

In de bovenste helft was de topper Hotze Hofstra contra Teunis Bunt. Hofstra offerde een pion en hoewel er in het publiek gemompeld werd dat zwart toch echt materiaal voorstond, bleek weer eens dat Hofstra een meester is in actieve stellingen. Bunt zag niet hoe de dreigingen te pareren en offerde uit arren moede een stuk. Dat voordeel wist Hofstra simpel te verzilveren.

Naast alle jeugd was het ook mooi om John Riksen weer achter het bord te zien. Door allerlei gezondheidsproblemen was hij meer dan een jaar uit de roulatie. Met pionoffers ging hij er voor tegen Jan Wouters. Eén moment van onachtzaamheid betekende remise.

Noël Bovens boekte een overwinning op René Bakker. Chris Oosterwijk en Martijn Pauw speelde een Siciliaan met veel onderhuidse spanning. Het werd uiteindelijk remise. Martin Markering kwam met een andere opening dan anders tegen Teun Alting en dat werd al snel een konings-Indisch. Tijd speelde echter een rol voor Alting en dat werd hem fataal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden