Foto:

Bennekomse Monumentendag

BENNEKOM - Open Monumentendag 2019 wordt gehouden rond Harsloweg 5, in de Kraats. De schaapskooi naast het Poortgebouw (rijksmonument) van het verdwenen kasteel Harslo is het ontmoetingspunt. Ontvangst bij de HVOB-infokraam aan de weg. Het verdwenen kasteel Harslo is in het groot afgebeeld. Bij de Schaapskooi (gemeentelijk monument) zijn zitjes. In de Schaapskooi een eenmalige tentoonstelling van de unieke ingekleurde tekeningen van Wim Angenent over de Vallei in periode 1500-1700: 'Verdwenen Kastelen in een woest Land'. Met verdwenen kastelen, overstromingen en panoramazichten. Een leeswijzer is beschikbaar. In de Schaapskooi volgens tijdschema een korte lezing met verzamelde kaarten en foto's over de geschiedenis van Harslo, de ooit bij het landgoed horende boerderijen en het archeologische onderzoek (2003) waarbij de omtrekken van het kasteel gevonden zijn.
Op honderd meter vanaf de schaapskooi is een voormalige Duitse bunker (gemeentelijk) uit de Tweede Wereldoorlog toegankelijk. Een speciaal infoblad geeft uitleg over de geschiedenis van deze bunker.
Loonbedrijf van Haren, voortzetting van de vooroorlogse coöperatieve Werktuigenvereniging, en Zorgboerderij 'Re-Turn' (Teus) Hooijer stellen hun bedrijf op twee momenten in de dag open. Tijden: zie tijdschema. Beide bedrijven liggen enkele honderden meters verwijderd van de Schaapskooi.

Bij de HVOB-infokraam is een speciale Fiets- en Wandelroute verkrijgbaar. Beide routes hebben het Poortgebouw naast de Schaapskooi als beginpunt. Wie de route download en volgt (via www.oudbennekom.nl) bereikt het Poortgebouw met de Schaapskooi vanzelf. De wandeling is 2 kilometer; de fietsroute 15 kilometer. De fietsroute wordt individueel gedaan. De wandelroute kan zowel individueel, als begeleid.

Harslo-special: er is een Kostersteen-special over Harslo verschenen, 45 pagina's tekst en illustraties. Uitgebreide informatie over bezit (bezitters) en gebruik van Harslo en de bijbehorende landerijen. Het uiteenvallen van de 'Heerlijkheid Harslo' in 1901, een update van de archeologische kennis over het verdwenen kasteel Harslo en aandacht voor de bijzondere tekeningen van Wim Angenent.
Deze Harslo-special is verkrijgbaar op 14 september (beperkte oplage).

Larissa Verhoeff, stadsdichter van Ede, zal de dag om 10.00 uur openen met een speciaal geschreven gedicht over Harslo en de andere verdwenen kastelen in de Vallei.

Tijdschema:
10.00 opening
10.30 lezing over Harslo
11.30 wandeling met gids
11.30 bedrijfsbezoek Loonbedrijf Van Haren
11.30 bedrijfsbezoek Zorgboerderij Hooijer
PAUZE terras, schaapskooi
12.30 bedrijfsbezoek Loonbedrijf Van Haren
12.30 bedrijfsbezoek Zorgboerderij Hooijer
14.00 lezing over Harslo
15.00 wandeling met gids
doorlopend: HVOB-infokraam, kraam Kijk- en Luistermuseum, bezoek en uitleg Duitse Bunker (Harsloweg), tekeningen Wim Angenent (schaapskooi), bezichtiging Poortgebouw (alleen rondom), wandeling en fietstocht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden