Het team van boerderijwinkel Buitenhorst, links staat manager Jasper van Viegen.
Het team van boerderijwinkel Buitenhorst, links staat manager Jasper van Viegen. Buitenhorst

‘Verse producten met een verhaal’ bij boerderijwinkel Buitenhorst

4 april 2022 om 16:30 Zakelijk

BENNEKOM Langs natuurgebied ‘De Hooilanden’ is Buitenhorst geopend, een bedrijf met een verhaal. In dit centrum voor autisme is een winkel gevestigd met lokale producten variërend van soep en salades tot en met pindakaas en pizza’s. Voor fietsers en wandelaars staat koffie met gebak klaar, gemaakt door jongeren met autisme om werkervaring op te doen. Komende zomermaanden is ook het terras geopend.

door Diana Kervel

Het initiatief van Buitenhorst ligt bij Lea van Viegen. Het bedrijf is in Rhenen is twaalf jaar geleden opgestart bij het ouderlijk huis en groeide al gauw uit haar jasje. Zoon Jasper is inmiddels manager van de boerderijwinkel aan de Meentweg in Bennekom: ,,Bij de beroepskeuze was het voor mij wel duidelijk dat ik ook in dit werk verder zou gaan, met deze jongeren.”

WERK-LEERBEDRIJF Van dinsdag tot en met zaterdag is Buitenhorst Vers & Smakelijk het werk-leerbedrijf voor jongeren met autisme in de leeftijd van 14-20 jaar. Het is de bedoeling dat ‘onze jongens’ ervaring opdoen in een bedrijf, gebruikmakend van ieders talenten. ,,Uiteindelijk is het de bedoeling dat de jongeren doorstromen en dus de overstap maken naar de arbeidsmarkt of een beschermde werkplek. We bieden ze structuur in een fijne en veilige omgeving.”

TROTS OP WERK In 2016 is gestart met Catering Buitenhorst met het verzorgen van lunches voor bedrijven en particulieren. Met het toenemende aantal aanvragen kwam voor Jasper het kantelpunt en is hulp gezocht bij Jan Bos. Met zijn 30-jarige ervaring als bakker zijn veel plannen opgezet. Toen gooide corona roet in het eten en zijn plannen in de ijskast gezet. Tijdens die periode is het bedrijf wel steeds open geweest, maar het was lastig omdat we geen volledige dagtaak konden bieden. ,,Toen is het idee opgevat om een winkel te starten. Nadat de vergunning binnen was, hebben we in september 2021 de deuren geopend.” Met hulp van vrijwilligers is de inrichting van de winkel opgezet. ,,’Onze jongens’ kunnen nu direct de reactie van klanten zien op de producten die ze gemaakt hebben. Mooi om te zien hoe trots ze zijn op hun werk.” Niet alleen de verkoop van streekproducten loopt goed. Producten als thee, noten, dadels, mueslirepen worden ook door de doelgroep ingepakt. ,,Klanten kunnen ook cadeaupakketten laten samenstellen. Bedrijven kunnen een kerstpakket laten maken, afgestemd op hun specifieke wensen.”

Het werken met jongeren met autisme vraagt een passende aanpak. ,,Bij binnenkomst hebben we op de tafel al een dagprogramma liggen, zodat ze precies weten waar ze aan toe zijn. Ieder broodje brie moet er tenslotte hetzelfde uitzien. We hebben structuren samengesteld van alle recepten zodat bij bestellingen het resultaat dezelfde kwalitatieve uitstraling heeft.” Het team van Buitenhorst bruist van de ideeën: ,,We breiden steeds verder uit en bieden bijvoorbeeld ook glutenvrije producten aan. Alles vanuit vragen vanuit de markt.” 

FIETSPICKNICK De lente is in volle gang, meer wandelaars en fietsers komen langs. ,,We hebben een picknick-arrangement samengesteld voor de fietsers. Zij krijgen bij ons koffie met gebak, een picknickmand en fietsroute van 40 km.” Na de fietstocht kan men genieten van een lekker ijsje op het terras. 

,,Onze bezoekers willen we een beleving geven. Reetjes die ze tijdens de fietsroute zien lopen, zijn een passende bonus en maken het een onvergetelijke ervaring.”

Meer informatie op www.buitenhorstverssmakelijk.nl.

Dit verhaal is gepubliceerd in de special Vakmannen, onderdeel van de editie van woensdag 30 maart van deze krant. Lees hier alle verhalen uit de special.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie