De RK Kerk is een grote sponsor van kunst: zie schilderijen en gebrandschilderde ramen in kerken. Maar ook Bach schreef veel kerkelijke muziek, geïnspireerd op de Bijbel.
De RK Kerk is een grote sponsor van kunst: zie schilderijen en gebrandschilderde ramen in kerken. Maar ook Bach schreef veel kerkelijke muziek, geïnspireerd op de Bijbel. (Foto: )

Alexander Consort maakt frisse start

Er zijn kunstenaars die beroemd werden door een enkel werk, een enkel boek, schilderij, beeldhouwwerk of een enkele compositie. Er zijn ook kunstenaars die een enorme productie hebben, die werken of hun leven ervan afhangt, die voortdurend inspiratie hebben en wel moeten werken. Misschien was dat ook zo bij Johan Sebastian Bach. In de periode dat hij in Leipzig woonde en werkte schreef hij in 2 jaar maar liefst 150 cantates. Toen nam hij een sabbatical.

BENNEKOM - Het zal in die periode wel geen sabbatical geheten hebben. Maar zo ongeveer een jaar kwam er geen nieuw werk van hem uit. Daarna maakte hij een frisse start en schreef Cantate 187: "Es wartet alles auf dich" – Zij allen wachten op U, dat Gij hun spijze geeft. Bach is meestal niet zo vrolijk, maar dit is een loflied op de Schepper, die "zorgt voor al het leven dat hier op aarde adem heeft".

Die blijmoedigheid is al meteen te horen in het sprankelende openingsdeel en vervolgens in mooie aria's die gezongen worden door onze eigen Bennekomse Tineke Roseboom en door Dorien Lievers. De cantate bevat ook een streng arioso voor de bas Robbert Muuse. Alles wordt uiteraard omlijst door de koorzangers en de spelers van het Alexander Consort.

Frisse start
Dit concert is in feite ook een frisse start voor het Alexander Consort. Het nieuwe muzikale seizoen begint met een dubbele inspanning. Het concert wordt om 13.30 gegeven in de Koepelkerk in Arnhem. Daarna haastig naar Bennekom, met z'n allen in een bus waar heel toepasselijk op staat 'Noot, voor het hele koor'. Om 15.15 uur hopen ze in Bennekom aan te komen waar dan nog een snelle repetitie wordt gehouden om de opstelling te bepalen en om te wennen aan de akoestiek in de Oude Kerk Om 16.15 uur begint dan het concert in een hopelijk volle kerk.

De vrolijkheid van Vivaldi

Het concert verrast meteen met een concerto van Antonio Vivaldi. Als de naam Vivaldi genoemd wordt, denkt men al snel aan De Vier Jaargetijden. Wanneer de eerste tonen daarvan klinken, is er al gauw een gevoel van 'O ja, dat ken ik'. Het concerto is geschreven in de stijl van De Vier Jaargetijden. Het wordt ook vaak gebruikt als achtergrondmuziek, bij diners bijvoorbeeld.

Het voordeel van het nadeel

Heel anders is dat bij het rouwmotet "De Gerechte kommt um"- de rechtvaardige sterft. De rouwmuziek wordt gevolgd door een wat vrolijker deel dat de merkwaardige troost biedt: 'je bent wel (vroeg?) gestorven, maar wat is je daardoor veel onheil bespaard.' Het concert eindigt met de frisse start van Bach, na zijn sabbatical, met de Cantate 187 dus. Het concert vindt plaats op zaterdag 14 september 2019, vanaf 16.15 uur in de Oude Kerk in Bennekom. De Kerk is open vanaf 15.45 uur. Zoals gebruikelijk is de entree gratis, maar er is wel een collecte bij de uitgang.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden