Boertje Bennekom
Boertje Bennekom (Foto: Gert Budding)

Uit het dorp

BENNEKOM - Rond Heideweek, Vlegeldag en herdenkingen is de burgemeester een reclamecampagne begonnen. Hiervoor is aan het begin van de Langesteeg een groot gemeentespandoek neergezet met een groot portret van hemzelf. Ook op Vlegeldag waren burgemeester en wethouders al flink aanwezig. Daarbij werd in het kwartiertje voor de gouden vlegeluitreiking wel even een kans misgelopen. De autoriteiten en andere belangrijkheden hadden daar eventjes weinig oog voor de bevolking, maar vooral voor elkaar. En voor de selfies natuurlijk.
Die zonovergoten Vlegeldag was strak georganiseerd. Geen verrassingen. Een hoop mensen konden elkaar weer eens even treffen. Het nieuwe oude postkantoor pikte vast een graantje mee door het terras open te doen, waar dankbaar gebruik van werd gemaakt. Bij de trekkeroptocht viel op dat er langzamerhand veel werk wordt gemaakt van alles wat er langskomt. Jarenlang klommen de bestuurders gewoon op de trekker en gingen op pad. Dat is al lang niet meer zo, al sluipt er af en toe nog wel een verstekeling door. Berto van de Born reed dit keer op een ereplek.
Het bekende Berkenlaantje op het kerkhof staat op het punt gekapt te worden. De plannenmakers bij de gemeente vinden dat er teveel bobbels in de pad zitten. Een onoverkomelijk probleem voor een begrafenisstoet. Wie er overheen loopt ziet dat er weinig reden is om in een keer zesentwintig gezonde grote berken neer te halen en daarmee de sfeer op de begraafplaats helemaal op z'n kop te zetten. Een beter plan en dan meteen ook maar zonder rode klinkertjes lijkt makkelijk te bedenken. De protesten zijn in ieder geval gestart. Op 14 september is het Open Monumentendag op Harselo aan de Harsloweg 5. Dan hangen daar in de schaapskooi de tekeningen van Wim Angenent over verdwenen kastelen in een woest land. Wim Angenent was lang archeoloog en heeft overal in de omgeving opgravingen begeleid. Kennis genoeg dus om te kunnen bedenken hoe het er tussen 1500 en 1700 hier uitzag. Verder kan men ook een lezing over Harselo horen, bedrijven in de buurt bezoeken en die enorme Duitse bunker bekijken. In het dorp wordt de Vlegeldag weer gestreken. Volgend jaar de 38ste.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden