Voorop gegaan door de muziek bekeken de genodigden het 50-jarige Zwembad De Vrije Slag
Voorop gegaan door de muziek bekeken de genodigden het 50-jarige Zwembad De Vrije Slag (Foto: )

Zal de wethouder een duik nemen?

Door Wout Schotsman

Er zijn van die dingen die maar eens per 50 jaar gebeuren. Op één van de mooiste zomerdagen van dit jaar – lekker warm, niet te heet! – waren er ruim 2.500 bezoekers in Zwembad De Vrije Slag. De baden vol, de ligweide vol… en dan ineens trekt er een stoet mensen over de ligweide; keurig aangeklede mensen, sommigen zelfs in pak met stropdas, met muziek voorop.

BENNEKOM Het parkeerterrein was gereserveerd voor gasten en voor de gelegenheid was daar ook een ingang, niet met rode loper, maar wel met een ballonnenboog. De gasten die uitgenodigd waren voor het jubileumfeest, kwamen via de ballonnenboog in de nieuwe Horecaruimte van het zwembad, die was omgetoverd tot receptiezaal. Al gauw was het beregezellig, volgens bestuursvoorzitter Rob Spiegelenberg. Vaak met gebak in de hand werden bekenden begroet Die waren er veel! Oud-bestuursleden, oud-medewerkers, omwonenden, collega's en sponsoren, werden begroet door het bestuur van De Vrije Slag.

Jubileumfeest
De Vrije Slag

Onder de genodigden was ook wethouder Peter de Pater, keurig in pak, compleet met stropdas. Nadat voorzitter Spiegelenberg de gasten had welkom geheten, ging het gezelschap achter de muziek aan, een rondje zwembad maken. Ergens onderweg zou wethouder De Pater en plechtigheid verrichten. Het zoemde even rond: gaat wethouder De Pater straks te water? De wandeling ging langs de nieuwe beachvolleybalvelden, de nieuwste attractie van De Vrije Slag. Daar gaf wethouder De Pater de eerste service, om de wedstrijden te beginnen. Vervolgens werden de baden en de speelvoorzieningen bekeken. Bij het diepe bad was er nog aarzeling: zal de wethouder een duik nemen? Van de hoge duikplank? Van de lage duikplank? Van de rand van het bad misschien? Hij wilde wel graag, maar gezien verdere verplichtingen die middag, toch maar niet.

2019: een mooi jaar!

Voorzitter Spiegelenberg vertelde ondertussen dat tijdens de hittegolf gedacht werd dat, als het zo door zou gaan, wellicht opnieuw de 100.000 bezoekers van vorig jaar gehaald zouden worden. Toen de hittegolf voorbij was, werd al snel duidelijk 'dat het niet elk jaar feest kan zijn'. Maar met een nieuw hittegolfje op komst zou het zo maar kunnen dat de 70.000 bezoekers wel gehaald wordt. Al met al is het 50-ste zwemseizoen voor De Vrije Slag ook een geslaagd seizoen.

De Hondenplons

Bij die 70.000 bezoekers zijn niet meegeteld de bezoekers die in september verwacht worden. Dan is het zwembad al gesloten, maar voordat men de bassins laat leeglopen, is er nog de Hondenplons. Eenmaal per jaar worden er ook viervoetige en behaarde zwemmers toegelaten: honden! Het is elk jaar weer feest als baasjes en honden naar De Vrije Slag komen, voor de Hondenplons. Dit jaar dus op 7 september, van 15.00 tot 19.00 uur.

Daarna gaat de poort van het zwembad dicht, de bassins laat men leeglopen, tijd voor de jaarlijkse onderhoudsklussen. Wellicht krijgt het zwembad in de 'winterperiode' toch gasten. De nieuwe horecagelegenheid is een fantastische ruimte voor, vergaderingen, presentaties, feesten en partijen en kan daarvoor gehuurd worden, compleet met alle voorzieningen. Goed dat Bennekom zo'n gelegenheid er nu bij heeft.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden