Op 2 september starten op het kruispunt Molenstraat – Commandeursweg de werkzaamheden voor de aanleg van een rotonde met fietsstroken. Rechts de molensteen met info-bord.
Op 2 september starten op het kruispunt Molenstraat – Commandeursweg de werkzaamheden voor de aanleg van een rotonde met fietsstroken. Rechts de molensteen met info-bord. (Foto: D. Willemen)

Voorrang op nieuwe rotonde wordt een stuk duidelijker

Doriet Willemen

'Het verbaast me dat hier niet vaker ongelukken gebeuren', zegt een bezoeker van de informatie bijeenkomst die vorige week georganiseerd werd door de gemeente Ede. 'Goed dat er nu een rotonde komt want de huidige verkeerssituatie is vreselijk onduidelijk!' Het is een veel gehoorde reactie onder de ruim 30 buurtbewoners die kwamen kijken naar het ontwerp van de nieuw aan te leggen rotonde op het kruispunt van de Molenstraat en Commandeursweg.

BENNEKOM - Maandag 2 september start aannemer KWS met de werkzaamheden, die tot half oktober zullen duren. In deze periode komen er omleidingsroutes voor het verkeer. Ook lijnbus 86 zal moeten omrijden, waardoor een aantal bushaltes tijdelijk vervalt en er twee vervangende haltes komen, onder andere aan de Achterstraat.

Onduidelijke situatie
De nieuwe rotonde met fietsstroken betekent een veiligere en snellere oversteek voor de vele fietsers die dagelijks passeren. Bovendien maakt het een einde aan de onduidelijke verkeerssituatie ter plekke. Wie heeft er voorrang? En waarheen zal een auto afslaan? Veel automobilisten en fietsers geven nog steeds richting aan als ze met de bocht mee de weg volgen. Hoeft officieel niet, maar veel mensen doen het toch maar. Voor de zekerheid. Voortaan heeft alle verkeer op de rotonde voorrang. Verder krijgt het groen om het kruispunt een opknapbeurt en wordt de verlichting aangepast.

'Bennekomse berg' blijft
Aan de noord-westelijke kant van de rotonde komt een verhoogd plateau. De huidige opritten naar de Commandeursweg en de Molenstraat (ook wel de Bennekomse berg genoemd) blijven dus bestaan. De reden hiervoor is dat je komende vanaf de doorgaande route (50 km/u) en vanaf de rotonde naar een 30-km zone gaat. De schuine oprit moet het verkeer hier nog eens extra aan herinneren.

Molensteen
Een puntje van aandacht is nog de originele halve molensteen en het bijbehorende informatiebord die vorig jaar door de historische vereniging Oud-Bennekom bij het kruispunt zijn geplaatst en die herinneren aan de in de oorlog ontplofte molen waaraan de straat haar naam te danken heeft. Of de molensteen in het midden van de rotonde komt of toch een plekje iets verderop krijgt, wordt nog overlegd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden