Snikhete dagen met enkele duizenden bezoekers zijn een feestje voor het zwembad. 23 augustus wordt een feestje voor de bezoekers!
Snikhete dagen met enkele duizenden bezoekers zijn een feestje voor het zwembad. 23 augustus wordt een feestje voor de bezoekers! (Foto: )

Feestje! Vijftig jaar De Vrije Slag

Door Wout Schotsman

23 augustus: gratis zwemmen!

De voorzitter van De Vrije Slag, Rob Spiegelenberg, is een voorzichtig man. "De hele dag gratis zwemmen? Stel dat het mooi weer is… weet je hoeveel ons dat kost?" Aan het behoedzame financiële beleid gedurende vijftig jaar is het te danken dat het zwembad er pico bello bij ligt. Zo was er geld voor onderhoud en renovaties. Maar nu wordt er dan toch een royaal gebaar gemaakt!

BENNEKOMOp 23 augustus is het precies vijftig jaar geleden dat De Vrije Slag werd geopend. Vanaf dat moment kon Bennekom er trots op zijn dat het een eigen zwembad had. Die halve eeuw geleden was dat heel bijzonder. Een zwembad dichtbij huis… geweldig. Het hebben van een auto was nog niet gewoon en pretparken waren er ook nog niet zo veel. Toen waren er al heel gauw heel hoge bezoekersaantallen per jaar. Nu zijn mensen mobieler en gaan ze gemakkelijker een dagje uit een uur rijden verderop. Plaatselijke zwembaden hebben tegenwoordig veel meer concurrentie. Dat De Vrije Slag zich goed handhaaft in die concurrentieslag en in een mooie zomer rond de 100.000 bezoekers krijgt, illustreert de aantrekkingskracht van het bad voor de bevolking van Bennekom en wijde omgeving.

Het jubileumfeestje

Hoewel niet te overzien is hoeveel het gaat kosten, wordt toch het royale gebaar gemaakt: op 23 augustus de hele dag gratis zwemmen. De hoop is dat er veel bezoekers komen die het bad niet of nauwelijks kennen, er op deze jubileumdag kennis mee maken en geweldig de smaak te pakken krijgen, zodat ze volgend jaar een abonnement kopen. Geen verrassing voor abonnementhouders die al betaald hebben? Jawel, ook voor hen is de dag een feestje. Voor de vroege vogels (van 7 tot 9 uur) is er gratis koffie in de nieuwe horecagelegenheid. Er zijn de hele dag waterijsjes voor de kinderen, die kunnen spelen op luchtkussens op het veld. (Eerst het ijsje opeten en het stokje in de afvalbak!). Er zijn luchtkussens en loopmatten in het water en er is muziek!

Voor bijzondere gasten

Eigenlijk zijn de zwemmers elke dag de bijzondere gasten, maar deze dag is er van 2 tot 5 uur 's middags een feestje voor gasten als sponsoren, relaties als leveranciers en omwonenden. Na een korte speech van de voorzitter mag wethouder Peter de Pater het beachvolleybaltoernooi openen dat gehouden wordt op de gloednieuwe beachtvolleybalveldjes. Natuurlijk zijn er hapjes en drankjes.

Morgen alles weer gewoon

Op 24 augustus begint de 2e halve eeuw van het zwembad. Heel vroeg zijn er dan al de vaste gasten, de baantjestrekkers. Dan is alles weer gewoon! Ook in die 2e halve eeuw zal de wereld wel weer fors veranderen. Als de opwarming van de aarde doorzet, zal er steeds meer behoefte zijn aan verkoeling. Dat betekent een mooie toekomst voor De Vrije Slag! Fijn voor de bewoners van Bennekom en wijde omgeving… Zie ook: www.zwembaddevrijeslag.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden