Afbeelding
Historische Vereniging Oud-Bennekom

Historische Vereniging Oud-Bennekom viert nieuwjaar

8 januari 2022 om 19:22 Overig

BENNEKOM Woensdag 12 janauri houdt de Historische Vereniging Oud-Bennekom (HVOB) haar jaarlijkse feestelijke nieuwjaarsbijeenkomst. Online wel te verstaan. Andere jaren is zo’n bijeenkomst in De Brink. Vanwege de thuisborrel mist de Brinkstraatkerk door de lockdown voor het tweede jaar achtereen zaalhuur, inkomsten van flink wat consumpties, en een avond gezeligheid. De HVOB doet veel moeite om de binding met haar leden te bestendigen.

De oudheidkundige vereniging viert sinds maart  2021  haar 75-jarig bestaan en in de laatste maanden van dat jubileumjaar staan nog diverse activiteiten op het programma. Nog onlangs werd voor Schoolstraat 19 een groot doek met de verdwenen boerderij van de beroemde Bennekommer Jan de Knijf neergezet. En zo snel het weer mag, plaatst de Bordenclub van de vereniging bij de ingangsweg naar boerderij Boekelo aan de Achterstraat 2 een splinternieuw HVOB-informatiebord, waarop kort en bondig de geschiedenis van dit bijzondere huis wordt weergegeven. Veel Bennekommers betaalden mee aan dit bord via ‘Ede Doet’.

GEHULDIGD Boekelo speelt een steeds terugkerende rol in de geschiedenis van de jubilerende HVOB.  Jarenlang was er het eerste Bennekomse oudheidkundig museum ooit gehuisvest. In 2017 hield de vereniging op het erf een druk bezochte Open Monumentendag. Bezoekers stonden in lange rijen te wachten voor een rondleiding in en om het huis. Tegenwoordig wordt de winnaar of winnares van de jaarlijkse Bennekom-quiz op de nieuwjaarsreceptie (nu ook online) gehuldigd met de Jet van de Broek-wisseltrofee. Jet van de Broek was vanaf 1946 tot haar overlijden tientallen jaren boerin op Boekelo.

In het laatste weekend van januari zet de vereniging wee dagen lang foto’s bij alle 24 Stolpersteine die in Bennekom liggen.  Zo krijgen de Stolpersteine even een gezicht. Aan de hand van een gratis boekje met foto’s en biografieën van de omgekomen personen kan er bij de Stolpersteine worden stilgestaan. Bennekom is het enige dorp in de gemeente Ede dat Stolpersteine heeft.

DE KOSTERSTEEN De basis van oud- Bennekom bestaat uit een groot aantal Werkgroepen waarin leden actief zijn. Een zeer actieve PR-commisie zorgt voor publiciteit en houdt via www.oudbennekom.nl  en een regelmatig verschijnende digitale Nieuwsbrief de leden vooretdurend op de hoogte van nieuws en leuke weetjes. De werkgroep die zich inspant voor de Bennekomse begraafplaats bestaat al sinds 1991. In het blad de Kostersteen, waarvan oude jaargangen bereikbaar zijn via de website, staan vele jaren Bennekomse geschiedenis. Een actief en behulpzaam, Documentatiecentrum bezit vele oude foto’s en ander Bennekoms materiaal. Een andere werkgroep verzamelt Bennekomse reclame en souvenirs.

Op deze manier blijft er in jaren van corona en fysieke afstand toch een noodzakelijke binding in de vereniging. Werkgroepleden hebben contact en blijven actief.  En werkgroepen die eigen activiteiten bedenken krijgen alle ruimte. 

CONCREET Vanuit de statuten maakt de HVOB zich ook druk om Bennekoms erfgoed. HVOB-voorzitter Jan Roodzant onderzoekt de bijdrage die vereniging kan leveren in de discussie rond de Nergenase Bosweg. Elk jaar organiseert de vereniging een eigen Bennekomse Monumentendag.

Oud-Bennwekom hoopt voortdurend op nieuwe leden. En lid worden kan al vanaf 18 jaar. Voor wie hart heeft voor het eigen dorp een mooie kans dit gevoel concreet te maken.     

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie