Het lijkt een koele ochtend na een snikhete dag, maar het bad ligt om half acht heel wat voller dan gewoonlijk…
Het lijkt een koele ochtend na een snikhete dag, maar het bad ligt om half acht heel wat voller dan gewoonlijk… (Foto: )

Trouwe klanten van De Vrije Slag

Door Wout Schotsman

Trouw, trouwer, het trouwst…

Klantentrouw bestaat vandaag de dag bijna niet meer, zo hoor je de marketingdeskundigen vaak klagen. Wie is er nog trouw aan een supermarkt? Kan het zijn dat ik je gisteren zag bij de Albert Heijn? Of was het toch de PLUS? Of de Lidl? Trouw aan politieke partijen is vrijwel verdwenen. Zelfs trouw aan de partner speelt voor zo ongeveer 1/3 van Nederland geen rol. Maar trouw aan het zwembad!.....

Bennekom. De koele ochtend na een snikhete dag… Nou ja, koel. De buitenthermometer geeft 27 graden aan, al is het nog maar net half acht. Het diepe bad van De Vrije Slag ligt nog grotendeels in de schaduw. Bij het badmeestershuisje zitten twee badmeesters van de eerste zonnestralen te genieten. Nu kan dat nog. Over een kwartiertje zullen ze wel naar onder de parasol verhuizen.

Trouwe baantjes trekkers

Het lijkt nog koel, als er een bescheiden vleugje wind over het water komt aanwaaien. De werkelijkheid is anders. Dat is te zien aan het aantal zwemmers. Gewoonlijk zijn er op dit tijdstip een stuk of vier zwemmers, hooguit zes. "Nu ligt het bad behoorlijk vol. Een grijze zwemster klimt hijgend uit het water. "U ook één van de trouwe baantjestrekkers?" "Ja, maar het is nu veel te druk voor ons!

Het kan nog trouwer

De ochtenden en de avonden kennen trouwe zwemmers: sportieve, hardnekkige baantjestrekkers. De allertrouwste is Henk Geels. Ja, inderdaad, die, van het woonwarenhuis. Hij noemt zo een hele reeks zwemmers, waarvan hij weet dat ze vrijwel elke dag hun baantjes trekken. Niet allemaal zo vroeg als hij. Veel dames: Woutje van Schothorst, Lenie Kerseboom en Yvonne Groeneveld, die we een paar dagen geleden rond half tien aantroffen. Op dat tijdstip had het zwembad al weer de eerste 1000 bezoekers binnen. Baantjes trekken lukte niet meer. Zij vertelde van de ruim 80-plus meneer uit Doorwerth, die komt om strak 20 baantjes in één ruk te zwemmen. Henk Geels kwam net gisteren laat terug van een weekje Berlijn, maar vanochtend was hij er al weer.

Het allertrouwst

Hij doet het al vanaf het begin, 50 jaar geleden. Toen gingen, op de laatste zaterdagmorgen van het seizoen, de badmeesters kopje onder. Daarna dronken ze dan wel samen koffie met cognac. Of andersom misschien. Iedereen die er die eerste jaren bij was, is inmiddels overleden, zoals Henk Poot onlangs en mede-zwembad-oprichter bloemist Nagtegaal. Tja, als je ouder wordt, wordt het stil om je heen… Maar blijmoedig roept hij erachteraan dat hij zich gezegend voelt dat hij dit nog kan doen in goede gezondheid. Dan weer wat weemoedig: "Als ik goed luister hoor ik nog de ietwat schorre stem van de eerste badmeester Kamstra, die voor de vroege zwemmers het bad om 6.30 uur open deed".

Vijftig jaar elke ochtend zwemmen. Het is een bijzondere prestatie. Een hele eer voor De Vrije Slag om zo'n trouwe zwemmer te hebben.

Meer berichten