Maar zelden zagen we het Kinderdorp vanuit de lucht. Ooit via bevriende piloten. 10 jaar geleden via een drone.
Maar zelden zagen we het Kinderdorp vanuit de lucht. Ooit via bevriende piloten. 10 jaar geleden via een drone. (Foto: )

Al een weekkaart gekocht?

Door Wout Schotsman

Kinderdorp: nog 4 nachtjes slapen

De foto hiernaast toont het Kinderdorp 2009. Heel bijzonder was toen dat het Kinderdorp vanuit een drone werd gefotografeerd. In dat jaar waren drones nog nauwelijks bekend. Het Kinderdorp Bennekom was er snel bij. En dat terwijl juist zoveel zo lang hetzelfde blijft…

BENNEKOM - Ja, de formule blijft hetzelfde: Niets moet. Bijna alles mag. Dat is voor de Kinderdorpelingen het grote avontuur. De hele dag, nee zelfs de hele week, geen ouder die roept dat je iets moet doen of iets moet laten. Natuurlijk, er lopen wel mensen rond met gele T-shirts aan, maar dat is gewoon de leiding. Eigenlijk zijn dat ook gewoon kinderen, maar dan iets groter.

Ouders zijn best handig...

Ouders zijn trouwens best handig, zeker als je een weekkaart voor het Kinderdorp nodig hebt. Die halen ze best wel graag voor je, bij Bruna, Novita of Albert Heijn. (In Ede bij Vishandel Rijsemus) Tenslotte beleven zij ook plezier aan het Kinderdorp, al mogen ze niet naar binnen. De hele dag hebben ze geen kind aan hun kinderen die in het Kinderdorp zijn. Nou ja, 's avonds komen ze enthousiast thuis, vol verhalen over hun Kinderdorpavonturen. Of ze vertellen juist niks. Hoe was het in het Kinderdorp? O, goed! En dan hebben ze honger natuurlijk. Wat was de warme hap vandaag? O, dat weet ik niet meer, maar morgen een broodje knakworst. Kijk maar in het Kinderdorps Dagblad.

Het Kinderdorps Dagblad

Tja, als het Kinderdorps Dagblad er niet was, dan hoorden de ouders wellicht maar heel weinig uit het Kinderdorp. Nu zijn het de leerling-journalisten van het Kinderdorps Dagblad die spannende interviews hebben , met de leiding, met elkaar, of misschien met de Kinderdorpburgemeester of zelfs met de burgemeester van Ede, die elk jaar op bezoek komt. Of ze vertellen elkaar moppen. Of ze sturen mailtjes naar de buitenwereld. Of gewoon brieven die met de post worden bezorgd. Of ze komen nooit in de Drukkerij, want moeten werken in het huttendorp, of bij een van de vele andere onderdelen.

Nog 4 nachtjes slapen

Hoe dan ook… nog 4 nachtjes slapen en dan gaat om 9.00 uur precies (de kinderen tellen zelf af!) de poort open en dan stormen ze met hun allen naar binnen. De ervaren Kinderdorpelingen hebben al lang hun keus gemaakt waar ze heen willen, de 'nieuwelingen' zwerven rond om te kijken wat het leukst is. In 2009 werd in het huttendorp een kerk gebouwd. Dat was nog nooit eerder gedaan. Dat bijzondere bouwwerk kreeg dan ook natuurlijk meteen een prijs.

Bijzonder gebouw in 2019?

Zou er dit jaar nog een bijzonder gebouw komen? Een politiebureau? Een gevangenis? Een school? Nee, natuurlijk geen school…. Een bejaardencentrum voor de ouders? Wie weet... Als de ouders tenminste een weekkaart hebben gekocht. Dat kan tot 16 augustus, om 12 uur! Zie ook www.kinderdorp.nl1

Meer berichten