Mollie Ann Hallock in haar kringloopwinkel ‘De Bromtol’, samen met zoon Oscar en één van de vrijwilligers: Mehret
Mollie Ann Hallock in haar kringloopwinkel ‘De Bromtol’, samen met zoon Oscar en één van de vrijwilligers: Mehret (Foto: )

De Bromtol heeft nieuwe eigenaar

Door Wout Schotsman

Het zal wel een soort vooroordeel zijn, maar bij het woord 'kringloopwinkel' denk ik aan stoffige oude mannetjes, die in hun donkere winkeltje onder een staande schemerlamp een boek zitten lezen en met tegenzin opstaan en naar de toonbank sloffen als er een klant binnenkomt. Maar waarom staan er in De Bromtol dan steeds leuke jonge vrouwen?

Bennekom. Het is niet zo wonderlijk dat juist Mollie besloot De Bromtol over te nemen, toen Pauline Rijnbach tot de conclusie kwam dat het toch iets teveel werd: haar baan en daarnaast ook nog eens een winkel runnen. Mollie was van begin af aan betrokken bij De Bromtol, als assistente van Pauline.

Mollie

Mollie woont nu zo'n 20 jaar in Nederland. Haar man werkt in Eindhoven. Ze is nu ook bijna 20 jaar getrouwd. Zoon Oscar helpt haar even: "Mam jullie zijn in 2000 getrouwd. Dat is nu 19 jaar dus." Er komt een klant aan om af te rekenen. Mollie regelt dat snel even om ons gesprek niet te lang te onderbreken. Oscar vraagt: "Mam, mag ik het geld in het kistje doen?" Hij vindt het leuk zijn moeder zo nu en dan in de winkel te helpen en geldzaken zijn zijn specialiteit.

Mollie vertelt verder. Zij wilde graag dichter bij haar familie in Bennekom wonen en toen ze verhuisden naar Berghem was dat op een acceptabele afstand om Pauline te gaan assisteren. Per 1 mei heeft ze De Bromtol overgenomen. Nee, die gedachte aan stoffige oude mannetjes heeft ze helemaal niet. Kringloopactiviteiten zijn toch juist heel trendy?!

Trendy!

Trendy? Ja, nu ik erop let, ik heb wel veel jonge mensen in de winkel gezien, kennelijk deels buitenlandse studenten die op zoek waren naar verfraaiing van hun studentenhuisvesting. En zelf had ik al in de ruim voorziene boekenafdeling lopen neuzen. Bijna was ik voor de verleiding bezweken om een Karl May – boek te kopen dat nog niet voorkomt in mijn verzameling van heel vroeger. Die al jaren op de vliering staat overigens… Die verleiding heb ik deze keer dus weten te bedwingen. .

Van alles…

Het assortiment van De Bromtol is wel heel breed: 'van alles' eigenlijk. De meest succesvolle categorieën zijn, naast de boeken, kleding, zowel voor mannen als vrouwen, en speelgoed en woonaccessoires. Natuurlijk heeft ze een commercieel doel: de rekeningen van de winkel moeten betaald kunnen worden, maar ze heeft ook een ideaal: niet weggooien maar hergebruiken. Daar wordt ze heel blij van! Dat ideaal deelt ze met een aantal klanten die, ook artikelen bij haar brengen. Vandaag is vrijwilligster Mehret bij haar. Die pakt routineus 2 tassen met spullen aan, neemt die mee naar achteren en gaat ze uitpakken, om te zien welke verrassingen aan het assortiment toegevoegd kunnen worden.

Mollie is net terug van vakantie… De Bromtol is weer open van woensdag t/m zaterdag, steeds van 10 tot 17 uur. Meer weten? www.debromtol.nl.

Meer berichten