Stadsdichteres Larissa Verhoeff onthult de plaquette met het gedicht dat ze maakte voor de Elterse Hof.
Stadsdichteres Larissa Verhoeff onthult de plaquette met het gedicht dat ze maakte voor de Elterse Hof. (Foto: )

Beter een goede buurt…

Door Wout Schotsman

Bezoek van verre vrienden

Toeval of niet, elke keer als de Elterse Hof bezoek krijgt van Idee in Uitvoering, dan regent het even. De eerste keer was dat toen de daar in het plantsoen geplaatste jubileumbank in gebruik werd genomen. Bennekomse Stadsdichteres Larissa Verhoeff droeg toen een voor de gelegenheid geschreven gedicht voor. Vorige week had de buurt er rekening mee gehouden dat het weer zou regenen en had alvast een afdakje gebouwd. En men had een verrassing voor Larissa!

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan in 2017 besloot het toenmalige bestuur van de Stichting Idee in Uitvoering aan de bevolking van Ede een achttal jubileumbanken te schenken. Inmiddels is het bestuur flink van samenstelling veranderd.

Onze eigen Bennekomse wethouder Willemien Vreugdenhil is nu de voorzitter van Idee in Uitvoering. Onlangs besloot men dat het tijd werd dat het bestuur eens ging bekijken hoever het staat met het project jubileumbanken.

Waarom hier?

De voormalige secretaris, die namens Idee in Uitvoering het project uitvoert, vertelde dat de keuze van de plaatsen voor een deel op toeval berust, maar dat er wel steeds over nagedacht is. De buurt Elterse Hof kreeg lokale bekendheid toen een deel van het plantsoen werd omgetoverd tot een bloementuin, met twee insectenhotels. Aan de andere kant van het plantsoen zou een bank een prachtige verfraaiing zijn. Waarom dan geen bank van Idee in Uitvoering? Meteen een mooie beloning voor de inspanningen van de buurt en motivatie om zo door te gaan.

Poëtische plaquette

De buurt was vereerd met het bezoek van Idee in Uitvoering, maar de grote verrassing was voor Larissa Verhoeff. Haar gedicht was gereproduceerd op een plaquette die binnen het hekwerk van de bank was geplaatst. Ze mocht de plaquette zelf onthullen.

Energieke Buurt

Hierbij blijft het niet. Vanuit de Elterse Hof is een buurtinitiatief gestart om de mogelijkheden te verkennen om een aardgasloze wijk te worden. Op 2 juli was er een goed bezochte bijeenkomst, samen met deskundigen op het gebied van energie-transitie. Zo vertelde energie-adviseur Peter Plooij over de voor 4 woningen uitgevoerde energiescans. Daaruit bleek dat met investeringen van zo'n 16.000 tot 35.000 euro energiebesparingen van 58 tot 74% behaald kunnen worden. Tevens wordt dan verbetering van comfort bereikt. Alles met een gemiddelde terugverdientijd van minder dan 15 jaar. Volgens wethouder Lex Hoefsloot gaat de gemeente graag aan de slag met burgerinitiatieven in wijken en buurten. De aanwezigen keken tevreden terug op de bijeenkomst en gaven aan samen met de gemeente op zoek te willen gaan naar vervolgstappen. De Elterse Hof is één van de Bennekomse voorbeelden van hoe goed het wonen is in een buurt waarin buren met elkaar initiatieven nemen en ze nog uitvoeren ook.

Meer berichten