'de Goudspinner', uitgevoerd door leerlingen van Guus Theaterschool, kreeg op 1 en 2 juli een volle bak in Theater Cultura. (Foto: Cindy de Jong)
'de Goudspinner', uitgevoerd door leerlingen van Guus Theaterschool, kreeg op 1 en 2 juli een volle bak in Theater Cultura. (Foto: Cindy de Jong) (Foto: Cindy de Jong)

Niemand weet, niemand weet…..

Door Wout Schotsman
 

Voor iedereen herkenbaar die wel eens een appje stuurt: je typt een tekst, maakt een fout in een woord en de machine corrigeert je. Soms is dat heel fijn, maar soms ook maakt de machine er niks van. Na de voorstelling was ik aan het appen en typte Goudspinner. De machine wist het beter en maakte er Godswonder van.

BENNEKOM Guus van Wolde en ik zitten op een terras. Ik vertel hem van mijn machine die mij zo nodig moest corrigeren. En dat ik even stil was. En dat ik dacht hoe wonderlijk het was dat juist dat woord tevoorschijn kwam, nadat ik het die avond steeds weer als een wonder had ervaren dat kinderen van rond de 13/14 jaar zo'n voorstelling kunnen geven.

Guus lacht een beetje: "Ik ben zo trots op ze! Het was hun productie. Zij hebben het gedaan." Het is al weer het vierde jaar dat Guus Theaterschool met zijn leerlingen een theatervoorstelling geeft. Natuurlijk zitten er in de zaal heel veel vriendjes en vriendinnetjes en ouders en grootouders en ooms en tantes, maar het is toch wel even wat anders dan de musical van groep 8. Zonder daar wat onaardigs van te zeggen! In de programmafolder van 'de Goudspinner' staat een advertentie, die begint met de tekst "Wij staan voor betrokkenheid en professionaliteit". Alsof het op de voorstelling slaat. Het is het totaal van de overweldigende muziek, van de prachtige middeleeuwse kostuums en van het verrassende decor, met het lichtende kruis. Dat is de professionaliteit. De betrokkenheid blijkt uit het plezier dat Guus beleeft aan het opbloeien van de 'acteurs'. Ze beginnen als schuchtere leerlingen die een auditie moeten doen en driekwart jaar later staan ze zelfverzekerd op het toneel, helemaal opgaand in hun rol.

Het groepsgevoel is bijna zichtbaar. Het gezamenlijke plezier als er een grap gemaakt wordt en de zaal reageert.

Of de momenten waarop het doodstil is in de zaal. Dat is fantastisch voor acteurs. Of toen ze helemaal uit hun dak mochten gaan in een Michael Jackson-achtige dans. De muziek, de dans, het ritme, de sprong van de hoofdpersoon door het midden van de groep, het was helemaal Michael Jackson. Het publiek was stil, maar zat ritmisch mee te bewegen en te stampen. En dan het applaus. Dan zijn ze niet alleen individueel trots, maar vooral ook als groep. Samen hebben we dit geflikt!

Wat het verhaal was? Guus laat zijn verhalen vrijwel altijd spelen in de middeleeuwen. Dit verhaal was een hele vrije versie van het sprookje Repelsteeltje, met een bijzondere plot. Nee, het loopt niet goed af. De koning sterft, zijn dwarse zoon wordt koning en wordt waanzinnig van verdriet over zijn gestolen dochter. Zijn sterfscène is een van de hoogtepunten van de voorstelling.

De Guus Theaterschool heeft nu drie jaargangen leerlingen, die zoveel mogelijk als jaargang bij elkaar blijven. Volgend jaar weer voorstellingen? Guus is al aan het schrijven. Het script en de muziek moeten deze zomer klaar zijn, want in september zijn de audities voor de volgende voorstellingen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden