Flier neemt het voorzitterschap over van Van de Poel in januari 2021
Flier neemt het voorzitterschap over van Van de Poel in januari 2021 SGP Ede

SGP Ede geeft principes op in aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen 2022 en coalitieonderhandelingen

15 oktober 2021 om 18:55 Lokaal Deel je nieuws

De SGP in Ede kampt momenteel met grote onrust in de achterban. Aanleiding hiervoor is onenigheid binnen de fractie over haar eigen kroonjuwelen, beter gezegd: principes. Duidelijk zichtbaar werd dit in september 2021 bij de instemming van het voedselpretpark. Slechts twee SGP-fractieleden (Nico van de Poel en Evert Jansen) van de zeven koppige fractie stemden tegen omdat ‘de WFC Experience op zondagen open gaat’. Opmerkelijk, want in maart 2019 stemden de hele fractie tegen vanwege onder meer ‘een toenemende druk op de zondagsrust’. 

De SGP sorteert voor op coalitiedeelname na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. In een interview met omroep Ede afgelopen augustus roemde lijsttrekker Flier dan ook ‘het samenspel tussen coalitie en oppositie, waar ruimte was voor de oppositie om voorstellen in te dienen. Dat was een waar genot om te zien’. Op de vraag waar de SGP het afgelopen raadsjaar zich voor heeft ingezet was de lijsttrekker kort en bondig: beheer openbare ruimte.

In 2012, toen de SGP deelnam aan de coalitie, was er ook een ‘flinke discussie binnen de fractie’. Binnen de SGP bestonden bezwaren tegen de komst van het Akoesticum naar Ede, dat ook op zondag open is. Eindresultaat: breuk in de fractie. Drie fractieleden splitsen zich af en beginnen een nieuwe fractie. Volgens de afgesplitste raadleden was er ‘sinds de SGP in het college zit een duidelijke koerswijziging merkbaar’.

De geschiedenis herhaalt zich. Wat een decennium geleden plaatsvond dreigt volgens verontruste leden wederom te gebeuren. Met dit verschil: toen zat de SGP in de coalitie en waren er vooraf heldere afspraken gemaakt over het stemgedrag waar elk individueel fractielid bij aanvang van de regeerperiode ten volle verzekerd mee had ingestemd. De SGP zit momenteel niet in de coalitie. Toch volgt het grootste gedeelte van de fractie de coalitie in haar stemgedrag, ook als dit ten koste gaat van haar eigen principes. Want: de SGP in Ede was vóór het World Food Center, een publiekattractie van 55 miljoen. Geopend voor 295.000 bezoekers per jaar, zeven dagen per week. Zondagsontheiliging bij uitstek.

De Edese SGP zoekt toenadering bij de coalitie. In de partij gaan geruchten dat er een gegadigde in de startblokken staat voor het wethouderschap. De komende periode moet uitwijzen of de fractie en achterban nu wel klaar zijn voor coalitiedeelname of dat er nog andere kroonjuwelen overboord gegooid moeten worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie