De HVOB-werkgroep Kleine Geschiedenis, v.l.n.r. Henk Tollenaar, Jeltje Zeelenberg, Annemarie Bootsman, Jacomien Slofstra, Marijke de Vos.
De HVOB-werkgroep Kleine Geschiedenis, v.l.n.r. Henk Tollenaar, Jeltje Zeelenberg, Annemarie Bootsman, Jacomien Slofstra, Marijke de Vos.

‘Heel Bennekom schrijft’

5 oktober 2021 om 14:02 Overig

HVOB verzamelt verhalen

BENNEKOM Het idee kwam spontaan op tijdens een avondje brainstormen… ‘Iemand van ons had naar het bekende tv programma ‘Heel Holland bakt’ gekeken en vroeg zich hardop af of we iets soortgelijks ook niet konden houden in Bennekom, maar dan met het schrijven van leuke verhalen’, legt Annemarie Bootsman, één van de leden van de Werkgroep Kleine Geschiedenis van de Historische Vereniging Oud-Bennekom, uit. ‘We werden hoe langer hoe enthousiaster en zo werd de actie ‘Heel Bennekom schrijft’ geboren.’

De Werkgroep Kleine Geschiedenis houdt zich bezig met het optekenen van levensverhalen van Bennekommers. ‘Maar dergelijke verhalen zijn lang en het kost natuurlijk veel tijd om ze op te schrijven’, legt Annemarie uit. En dus wil de werkgroep iedereen in het dorp, jong en oud, uitdagen om een verhaal te schrijven. De eisen zijn eenvoudig: het moet een waargebeurd verhaal zijn, dat een link heeft met Bennekom. ‘Het mag echt van alles zijn’, legt Annemarie uit. ‘Het hoeft geen verhaal uit de oorlog of het verre verleden te zijn, het mag ook over iets gaan dat vorige week is gebeurd. Een leuke anekdote, een doorgegeven familieverhaal, een grappig incident. En het hoeft ook niet lang te zijn, korte stukjes kunnen net zo leuk zijn! Als het maar echt gebeurd is en iets Bennekoms betreft.’ Annemarie, die zelf het leven van twee dorpsgenoten in de oorlog heeft beschreven, kan niet wachten tot ze het allemaal onder ogen krijgt. Samen met medejuryleden Theo Michels (pr-man van HVOB) en Bennekomse schrijfster Josina Intrabartolo zal ze de verhalen beoordelen.

‘Het is niet echt een wedstrijd’, wil Annemarie benadrukken. ‘Ieder verhaal is uniek, we gaan dus geen echte winnaar uitroepen. Wat we wél gaan doen is een selectie maken op schrijfstijl, originaliteit en of het verhaal je pakt. De verhalen die we uitkiezen willen we publiceren. De overige, ook waardevolle verhalen, gaan het archief in en komen wellicht later van pas.’

De werkgroep roept iedereen op een verhaal (maximaal 2000 woorden) in te sturen naar heelbennekomschrijft@oudbennekom.nl. Inzendingen moeten voor 1 januari 2022 binnen zijn. Wie aan de actie meedoet, geeft automatisch toestemming tot publicatie. Alle informatie is ook te vinden op de website: www.oudbennekom.nl/actie-heel-bennekom-schrijft.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie