Bernadette en Nienke hopen de klant nog jaren van dienst te kunnen zijn.
Bernadette en Nienke hopen de klant nog jaren van dienst te kunnen zijn. (Foto: )

De Kardoen viert jubileum

Het is allemaal halverwege de jaren zeventig begonnen: consumenten vormden een Konsumentenkring, legden geld in en kochten groente en fruit in bij lokale telers, bulkvoorraden pindakaas en macaroni en hier en daar werd de eerste zuivel en brood aangeboden.

BENNEKOM - Zo ging het ook in Bennekom, ongeveer tegelijkertijd met Ede en Wageningen: in juni 1979 werd de Konsumentenvereniging officieel opgericht. De standplaats verhuisde een paar keer. Vanaf 1 januari 1987 stopt de vereniging en werd de natuurvoedingswinkel de Kardoen een feit met Lieke van Loenhout als eigenaresse.

In 2001 werd de winkel overgenomen door Bernadette Backers die al sinds 1987 met veel plezier zelf klant was: "Er hangt iets in de winkel wat maakt dat je er steeds graag terugkomt." De vers-hoeken werden uitgebreid en er kwamen nog meer producten van lokale producenten. Na drie jaar kwam Nienke Nijland als compagnon erbij.

In 2008 verhuisde de winkel naar zijn huidige locatie aan het Marktplein. Via crowdfunding onder de klanten werd de verbouwing gefinancierd. Er was ineens nog meer ruimte voor leuke, bijzondere producten. De hoofdlijn blijft: zoveel mogelijk uit de regio en dat geldt dan voor zowel vers, als voor droogwaren. Verder wil de Kardoen zich onderscheiden door zich niet aan te sluiten bij een keten waardoor de klant persoonlijk bediend kan blijven worden en de winkel de uitstraling houdt van een familiebedrijf. Een hoofddoel is om zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Klanten nemen graag hun eigen zakjes en tassen mee, producten worden zo weinig mogelijk in plastic verpakt. Nienke en Bernadette en de medewerkers hopen de klant nog jaren van dienst te kunnen zijn.

Het lustrum wordt gevierd met allerlei leuke proeverijen en demonstraties gedurende de hele dag op 29 juni op het Marktplein 9 in Bennekom. Er kan gratis geparkeerd worden in Bennekom.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden