KNWU directeur Thorwald Venenberg, Boy en Jean Paul van Poppel zijn bij Hoekelum in gesprek met wethouder Peter de Pater over het NK.
KNWU directeur Thorwald Venenberg, Boy en Jean Paul van Poppel zijn bij Hoekelum in gesprek met wethouder Peter de Pater over het NK. (Foto: D.Willemen)

Twee dagen lang hele snelle fietsers

Door Doriet Willemen

BENNEKOM / WAGENINGEN - Komend weekend staan Bennekom en Wageningen in het teken van het NK Wielrennen. Zowel zaterdag als zondag doorkruist de top van de Nederlandse wielersport deze plaatsen tientallen keren.

Het is veel inwoners al opgevallen, de gele borden waarop te lezen staat dat de betreffende weg een groot deel van de zaterdag en zondag afgesloten is. De reden: in de straten van Bennekom, Wageningen en Ede zal dit weekend beslist worden wie het komend jaar de nationale driekleur op zijn wielershirt mag dragen. Wordt het Niki Terpstra? Of toch Boy van Poppel? En bij de dames verschijnt met de Wageningse wielrenster Annemiek van Vleuten en de huidig Nederlands kampioene Chantal Blaak de top aan de start.

Route door
B'kom en Wageningen

De renners zijn twee dagen lang (gratis) te volgen langs het parcours, dat deels dwars door Bennekom en Wageningen loopt. De gemeente Ede, mede-organisator van het NK, verwacht dat er in totaal 30.000 mensen op het evenement afkomen. Er is dan ook twee dagen lang veel te beleven. De heren wielrenners leggen op zondagmiddag het parcours negen keer af en passeren ieder half uur. De dag ervoor zal het Damespeloton vijf ronden afleggen en de jonge renners (Beloften) komen zes keer langs. Er is dus het hele weekend veel te zien! Gedurende de wedstrijden zal er regelmatig een laagvliegende helikopter overkomen om live beelden te maken van het verloop van de koers.

Volgens Boy van Poppel – kanshebber voor de titel – belooft het een spannende strijd te worden: "Het NK is altijd lastig omdat het een eendagswedstrijd is met veel incomplete ploegen (alleen de Nederlandse renners uit een ploeg mogen meedoen). Mocht het op een massasprint aankomen, dan maak ik een kans. Ik wil er zondag dan ook helemaal voor gaan!" Boy was afgelopen week samen met zijn vader, voormalig sprinter Jean Paul van Poppel, aanwezig bij de persconferentie in kasteel Hoekelum. Ze hebben hun fietsen meegenomen om na afloop het parcours te gaan verkennen. De omloop lijkt kansen te bieden voor de sprinters, maar volgens Van Poppel sr. is dit zeker geen uitgemaakte zaak: "Ik verwacht een attractieve koers met kansen voor iedereen. Het parcours nodigt ook uit voor een wedstrijd met ontsnappingen."

Afgesloten wegen
Om de renners veilig te kunnen laten koersen, moet het hele weekend rekening gehouden worden met wegafsluitingen. De bereikbaarheid van woning, winkels of werk is soms even lastig, maar bewoners van Bennekom en Wageningen(-Hoog) hoeven niet bang te zijn dat ze het hele weekend onbereikbaar zijn. Op aanwijzing van verkeersregelaars is het mogelijk om het parcours over te steken wanneer de renners gepasseerd zijn. Alle informatie over het NK wielrennen (parcours, verkeersmaatregelen, verwachte doorkomsttijden enz.) is te vinden op website: www.nk2019.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden