Volle bak aan de Jonker Sloetlaan! Het Voortuinconcert 2019 werd goed bezocht. Klezmermuziek tussen de bloemen! Voor de buurt en bezoekers.
Volle bak aan de Jonker Sloetlaan! Het Voortuinconcert 2019 werd goed bezocht. Klezmermuziek tussen de bloemen! Voor de buurt en bezoekers. (Foto: Stefan Jak Weerfotograaf.nl)

Voortuin dier- en watervriendelijk

Door Wout Schotsman

Het is maar een bordje, maar het is voor de buurtbewoners aan de Jonker Sloetlaan toch een blijk van waardering: de gemeente heeft nog steeds waardering voor het initiatief in 2013 en geeft steeds weer ondersteuning. Tijdens het Voortuinconcert op 15 juni werd het bordje overhandigd aan de initiatiefneemster, Reina Kuiper.

BENNEKOM - Na vijf jaar is het nog steeds een ook door de buurt gewaardeerd initiatief, waar steeds meer mensen aan meewerken en waar steeds nieuwigheden en vernieuwingen aan worden toegevoegd. Zo is dit jaar de 'deksel' van de zandbak vernieuwd. Dank zij vouchers van Ede Doet konden twee tuintafels aangeschaft worden. In de avondzon gezamenlijk eten in de Voortuin, aan de 'eigen' tuintafel… prachtig toch!

Het predicaat dier-vriendelijk heeft vooral te maken met de bloemenrijkdom van de tuin. Bij- en vlindervriendelijk dus vooral. Dat de tuin ook water-vriendelijk genoemd wordt, is te danken aan het ook door de gemeente ondersteunde regentonproject. In de regentonnen bij veel van de woningen wordt het regenwater opgevangen dat dus niet de riolering ingaat, maar gebruikt wordt om de tuin te begieten. Slechts bij langdurige hitte en droogte worden de tuinslang en de sproeier gebruikt.

Jazeker, de tuin is ook buurt-vriendelijk. Er is een tuingroep die de tuin onderhoudt. Met z'n allen hebben ze de boomspiegels bloem- en kleurrijk gemaakt. En er zijn allerlei creatieve en sociale momenten, zoals het jaarlijkse Voortuinconcert! Dit jaar speelt het Klezmerensemble Ha ' Chalon. Voor de bezoekers is een programmablad gemaakt waarop uitgelegd wordt dat Klezmermuziek van oorsprong Joodse bruiloftsmuziek is. Uit de toelichting van de dirigent, mevrouw Ella Hoeneveld, blijkt dat de geografische spreiding van het Jodendom de Klezmermuziek geografisch heeft gekleurd. Waar in het ene gebied een Joodse bruiloft een week duurt is dat in Amerika maar één dag meer. Geografisch gekleurd of niet... veel van de bezoekers van het Voortuinconcert bewogen ritmisch mee!

Informatie geven is ook één van de activiteiten in de Voortuin. Bij de ingang van een toegangspad staat een kast met boeken om te lenen of te ruilen. Niet per ongeluk is het Voortuinconcert gepland op de Open Tuinendag. 's Ochtends zijn er al heel wat bezoekers geweest om te kijken en veelal werd graag informatie meegenomen, over hoe je wilde bijen en hommels naar je tuin lokt en over hoe je boomspiegels ook insectvriendelijk laat zijn. Er zijn talrijke fraaie voorbeelden langs het begin van de Jonker Sloetlaan. (vanaf de Commandeursweg!)

Meer weten? Kijken op www.voortuinbennekom.nl. Contact? Met Reina Kuiper, 0318 - 303646 of info@voortuinbennekom.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden