Wethouder Lex Hoefsloot zit wat onwennig op zo'n grote gele machine. (foto: Wout Schotsman)
Wethouder Lex Hoefsloot zit wat onwennig op zo'n grote gele machine. (foto: Wout Schotsman) (Foto: )

Bennekom Oost ontkoppelt

Door Wout Schotsman

Water de grond in, niet in 't riool

Passanten op de Heelsumseweg kijken nieuwsgierig naar wat er gebeurt op de oprit van Heelsumseweg nr. 6. Er staan grote gele machines en mannen met oranje hesjes aan. Het is vrijdagmorgen, 14 juni 2019 om kwart voor tien. Een historisch moment: Bennekom Oost ontkoppelt!

BENNEKOM - Wethouder Lex Hoefsloot zit wat onwennig op zo'n grote gele machine. Toch wel veel pedalen en 'joysticks'... Met een paar aanwijzingen slaagt hij er snel in om een boorgat zo ongeveer een meter dieper te maken. Waar is dat allemaal goed voor? Hij legt het graag uit: "Regenwater hoort in de grond, niet in de riolering. Zeker nu we ervaren dat er vaker en langer periodes zijn van hitte en droogte heeft de grond water heel erg nodig, heeft de natuur dat water heel erg nodig om die droge periodes te overleven!"

De gemeente Ede was één van de eerste gemeentes die actief en grootschalig begon met het "ontkoppelen". Behoud van de natuur is daarbij niet het enige argument. Wat oudere bewoners van Ede zullen zich nog herinneren dat enkele decennia geleden hevige regenval ook hevige overlast veroorzaakte: het regenwater dat 'van de berg' afkwam zette delen van het centrum onder water. Het toenmalige hotel Gea kreeg de volle laag van de stroom die van de berg kwam. Bij woningen aan de Amsterdamseweg werden muurtjes rond woning en tuin gebouwd om het water tegen te houden.

Ontkoppeling van de openbare ruimte in de gebieden 'Op de berg' en de burgemeestersbuurt waren mede daarom de eerste acties om regenwater in de grond te houden en daarmee ook overlast zoveel mogelijk te voorkomen. Daarna werd bewoners gevraagd om 'hun' regenwater in de tuin te laten blijven . Dat betekende dus 'ontkoppelen' van de hemelwaterafvoer van het rioleringsstelsel. Dat is wat nu in Bennekom – Oost ook gaat gebeuren.

Projectleider Sander Siebel vertelt dat er goed bezochte bewonersbijeenkomsten zijn geweest en dat hij aangenaam verrast was door de hoge opkomst en de positieve instelling van de bewoners. Het gaat om 1750 huishoudens en hij rekent erop dat 50 a 60 % van de bewoners meedoet. Stiekem hoopt hij dat de deelname in Bennekom hoger zal zijn dan de gebruikelijk 50 a 60 %. Tenslotte was de deelname aan de Weerkruislaan ook al 80 %!

Wat kost het en is het een hoop gedoe wegens graafwerk rond je huis? De afspraak met de aannemer, Hoornstra infrabouw, is dat de bewoners 'ontzorgd' worden. Hoornstra neemt het gedoe voor zijn rekening en zorgt dat na het werk alles er weer netjes uitziet. De gemeente neemt alle kosten voor haar rekening, in ieder geval in de komende drie jaar. De eerste 100 bewoners hebben zich al aangemeld. De overige zijn in de komende periode zeer welkom!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden