Afbeelding
Gert Budding

Uit het dorp door het Bennekomse Boertje

7 september 2021 om 21:29 Overig

De familie Praamstra heeft grote verdienste voor het levend houden van ons oude postkantoor. De plek waar je vroeger je brief en ansichtkaart in de rode brievenbus in de muur kon stoppen en waar later gele automaten hingen, om tegen betaling postzegelboekjes uit te trekken. Het postkantoor werd omgebouwd tot plek waar Bennekommers elkaar konden tegenkomen bij een bakkie koffie of een bordje eten. Erik Praamstra en bij het ouder worden ook zijn zoon Jelle lieten de postkantoorhistorie blijvend spreken. Na een eerdere verkoop verlaat nu Jelle, die nog steeds als kok werkte, als laatste Praamstra het postkantoor. Einde van een tijdperk zeggen ze dan wel eens.

De nieuwe huizen aan de Prins Bernhardlaan worden zo dicht aan de straat gebouwd dat inmiddels grote takken van de beroemde bomen in het geding raken. Benieuwd welke bomerndokter daar de zaag in gaat zetten. Verderop, aan het eind van de Prins Bernhardlaan en dan iets rechts las ik een nieuw informatiebord over de evacuatie en de bevrijding van Bennekom in 1944-1945. Het is er al eerder neergezet door de gemeente Ede maar nu vervangen en iets veranderd. Niet alles wat er eerst op stond bleek helemaal te kloppen. Maar te hopen dat er nog garantie op zat... Het kan zomaar raadsvragen opleveren zoiets.

Zaterdag was het reuze gezellig in dorp. Allemaal geregeld door de evenementenafdeling van Oud-Bennekom. Vanwege het 75-jarig bestaan hadden ze weer behoorlijk uitgepakt. Met Boekelo in lego in het Bart van Elstplansoen tot een ouderwetse oogstdag op het Van Slootenplein. Om een uur of 11 zag ik de voorzitter van Oud-Bennekom, voor even de baas van het dorp, met een glimlach van oor tot oor voorbij komen in gezelschap van de burgemeester van Ede richting Erepoort. In de winkeletalages hangen inmiddels overal HVOBposters met oude voorwerpen. Het is een puzzel. De ondernemers kunnen nu verwachten dat er nog wat vaker in de etalage wordt gekeken. Een mooie samenwerking!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie