Als hedendaagse Kelten traden The Coincidences op tijdens het tweedaagse Keltfest in Vijfhuizen. Recent kwam hun eerste CD uit.
Als hedendaagse Kelten traden The Coincidences op tijdens het tweedaagse Keltfest in Vijfhuizen. Recent kwam hun eerste CD uit. (Foto: )

Black Rock van The Coincidences

Door Wout Schotsman

The Coincidences zijn al lang niet meer zo 'toevallig' als ooit. Was het ooit een band waarvan de samenstelling per optreden kon verschillen, tegenwoordig hebben ze, in de huidige samenstelling, hun draai wel gevonden. Op de hoes van hun CD staan ze met hun zevenen afgebeeld.

BENNEKOMDat de oorsprong van een band, die zo intensief actief is met Ierse en Schotse folkmusic, ligt in het Veluwse Woest en Bijster Land, is niet zo merkwaardig als het in eerste instantie lijkt. Op de Veluwe immers liggen meerdere 3000 jaar oude Celtic Fields. Tijdens het eerste Woest en Bijster Festival werden bezoekers uitgenodigd op een houten platform te klimmen om vanaf 2,5 meter hoogte uit te kijken over de hei van de Bennekomse Celtic Fields.

CD – release party
op 14 juni in HOP

Terwijl de ochtendmist de bezoekers tegemoet rolde over de hei, kwam van onder het platform mystieke muziek vandaan, ondefinieerbare geluiden van fluiten, bas-snaren en primitieve drums. Niemand weet het, maar het waren The Coincidences, die muziek uit de bodem lieten komen en lieten opstijgen door de ochtendmist.

De mystiek van de Keltische geschiedenis heeft ze nooit losgelaten. Op 25 mei traden ze op als moderne Kelten, tijdens het KeltFest in Vijfhuizen. Enkele songs blijven in het geheugen hangen, zoals Back home in Derry. Het lied verwijst naar deportaties van Ieren door de Engelsen in de periode tussen 1791 en 1853. Het verlies van vrijheid en kameraden heeft tot op de dag van vandaag kwaad bloed gezet. Het verlangen naar Ierland werd door Bobby Sands, zelf een rebel en Ira-activist, omgezet in een prachtige ballad.Het rauwe stemgeluid van Peter Eijsten doet je een romantische Ier voelen. De titelsong Black Rock steeg op uit de basaltmassieven in Staffa(Fingals Cave) en de Giant Causaway in Noord-Ierland. Het is een roadtrip by train en geeft het gevoel altijd onderweg te zijn. Het is een vulkaan die in de diepte wacht op het moment van de volgende uitbarsting. 'Black Rock a Mountain high' haakt zich vast in je hoofd.

CD Release Party in Bennekom

Op 14 juni vieren ze hun CD release party in Het Oude Postkantoor in Bennekom. Natuurlijk in Bennekom, de geboorteplaats van The Coincidences en in ieder geval de woonplaats van de beide Peters: Peter Eijsten, zanger en bespeler van diverse instrumenten, en Peter Bouter, gitaar en mandoline. De nummers zijn opgenomen in Studio Cultura. De CD en het hoesje zijn gefabriceerd van milieuvriendelijk materiaal. Het feest vindt plaats van 21 tot 24 uur. Wie het feest wil meevieren betaalt daarvoor 10 euro en krijgt dan meteen een exemplaar van de CD 'Black Rock'. Alleen de entree kost 3 euro en alleen de CD kost 8 euro. Natuurlijk hebben The Coincidences verrassingen voor hun fans. De eerste verrassing komt even na het beluisteren van de CD. En op het feest komt een heel hoge gast. Hoger kan haast niet…

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden