Vrijwilligers en gasten van het Inloophuis Bennekom in gesprek en aan de koffie, zoals elke woensdag- en vrijdagmorgen.
Vrijwilligers en gasten van het Inloophuis Bennekom in gesprek en aan de koffie, zoals elke woensdag- en vrijdagmorgen. (Foto: )

Het Huis van Barmhartigheid

Door Wout Schotsman

De Hackfortsgoed is een wat verborgen verbindingsweggetje van de Molenstraat naar de Commandeursweg. Je komt er alleen maar als je er moet zijn. Maar waarom zou je er willen zijn? Nou ja, op woensdagmorgen of op vrijdagmorgen wellicht, bij voorbeeld als je alleen bent en je hebt behoefte aan gezelschap en een kop koffie. Dan kun je zomaar naar binnen lopen in het Inloophuis Beth Berèchem.

BENNEKOMBeth Berèchem klinkt een beetje bijbels. Dat is het ook. Het betekent Huis van Barmhartigheid. Dat klinkt nog steeds ook bijbels. Barmhartigheid is niet een woord dat in ons dagelijks spraakgebruik veel voorkomt. We hebben in Nederland een redelijk sociale samenleving. Het is de bedoeling van de overheid dat in onze samenleving niemand eenzaam is, tussen wal en schip raakt en zeker niet aan lager wal raakt, Maar dat gebeurt natuurlijk wel. En daarom zijn er particuliere initiatieven voor mensen die wat aanspraak en ruggensteun goed kunnen gebruiken of zelfs heel erg nodig hebben. Het Inloophuis Beth Berèchem is zo'n particulier initiatief.

Inloophuis

De familie Koopmans die op dit adres een opvanghuis heeft, stelt de ruimte ter beschikking. Een aantal vrijwilligers, ongeveer een dozijn, is afkomstig uit verschillende kerken in Bennekom. Zij zorgen ervoor dat iedereen die dat graag wil, er behoefte aan heeft, op woensdag- en vrijdagmorgen naar binnen kan komen lopen. Er is dan koffie en thee, je kunt er in gesprek raken of gewoon een boek of een tijdschrift lezen, of een luisterend oor vinden. Je zult maar ouder zijn en de hele dag alleen zitten... Dan zijn er twee ochtenden per week waarop je koffie, koek en een praatje wordt aangeboden. Op bijzondere dagen, zoals Pasen en Kerst, zijn er cadeautjes, maaltijden en activiteiten zoals bij voorbeeld bloemschikken. Heel wat bezoekers worden vaste gasten die elkaar leren kennen en het gezellig hebben met elkaar. Soms zijn er 10 a 15 bezoekers per ochtend, soms zijn er minder. Maar altijd kunnen er nog gasten bij. Iedereen is van harte welkom!

Shop4nop

Het Inloophuis is overigens niet de enige barmhartige activiteit. Er is ook de Shop4Nop. Het 'kopen' daar is overigens niet helemaal voor nop: het is een ruilwinkel, waarin tweedehands spullen een tweede kans krijgen en waar je kunt 'betalen' met je eigen spullen. Het assortiment bestaat vooral uit kinderkleding, huisraad, gebruiksvoorwerpen en speelgoed. De spelregels voor deze ruilhandel staan op de website: www.inloophuis-bennekom.nl

Hackfortsgoed 22

In dat wat verborgen straatje is dit particulier initiatief te vinden, dat gezelligheid biedt en een ruggensteun kan zijn voor wie dat nodig heeft. Op woensdag- en vrijdagmorgen kan er zo maar naar binnen gelopen worden, steeds van 9 - 12 uur.. Wie meer wil weten… kan mailen met contact@inloophuis-bennekom.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden