Tineke Thielemans bij haar beeld 'The Battle' : een spin die triomfantelijk bereden wordt door een jonge vrouw.
Tineke Thielemans bij haar beeld 'The Battle' : een spin die triomfantelijk bereden wordt door een jonge vrouw. (Foto: )

Double Dutch van Tineke Thielemans

Door Wout Schotsman

Tineke Thielemans exposeert in Museum De Fundatie in Zwolle. Nou en? Er wordt zoveel geëxposeerd… Dat is waar, maar werk voor de ZomerExpo 2019 is geselecteerd uit duizenden kunstwerken. Eerst werden er 3.500 geselecteerd. Daaruit werden er bijna 1000 gekozen en voorgelegd aan diverse jury's, onder meer een publieksjury. Tenslotte zijn 250 werken gekozen en die worden getoond van 25 mei t/m 1 september. Daar zit één van haar werken bij. Toch niet gek voor een meisje uit Bennekom dat bronzen beelden maakt!

BENNEKOM Als voorbereiding op ons gesprek heeft ze een aantal beelden in de vensterbank gezet. Het zijn allemaal slakken, die, zoals slakken dat doen, elk hun eigen huis meedragen. Een gewoon huis met een schoorsteen, een boerderij, een kasteeltoren, een paleis voor de slakkenkoning. De dieren van Tineke hebben altijd iets menselijks. De slakken steken allemaal fier hun voelsprieten omhoog: trots op hun eigen huis!

Op tafel staat een grote spin, met een vrouw die op zijn rug staat, teugels vasthoudt en triomfantelijk met de linkerhand zwaait. "Door dit beeld te maken, heb ik mijn angst voor spinnen overwonnen!", zegt Tineke. "Behalve als het flink grote spinnen zijn…" Eerder heeft ze me verteld dat de vrouw op de rug van de spin ook staat voor feminisme, voor vrouwen die zelf de teugels in handen nemen en richting geven aan hun eigen leven. Ze heeft het beeld dan ook de titel 'The Battle' gegeven.

Ze maakt vaak grappen met dieren die menselijke trekjes hebben, en uit daarmee subtiele maatschappijkritiek. Zo heeft ze een beeld gemaakt van een muis die als ruiter aartsvijand kat berijdt. Gewoon grappig, maar meer dan dat. Sommige dingen in onze maatschappij zouden omgedraaid moeten worden. Werknemers worden vandaag de dag soms weer uitgebuit. Maar wat zou het kapitalisme presteren zonder arbeiders? Een enkele keer is er niets grappigs aan. Ze vertelt ooit zeer ontdaan geweest te zijn wegens verhalen over dictator Idi Amin, die tegenstanders uit de weg ruimde, zodat de rivier rood kleurde van hun bloed. De leidde tot een beeld van Idi Amin: uit zijn hoofd komen allemaal boze slangen tevoorschijn, die de plaats van zijn hersenen hebben ingenomen. Ook maatschappijkritiek, maar niet subtiel en ook zonder de gebruikelijke humor.

Het werk dat door Museum De Fundatie is gekozen, heeft de titel Double Dutch. Het stelt een hond voor die op klompen loopt en een stropdas om heeft. De meeste beelden van Tineke Thielemans lokken een lach uit, de brede lach van het beeld Double Dutch om 'typisch Hollands' zijn, of een wat zuinige mannelijke glimlach om die feministe op de rug van de spin… De ZomerExpo van Museum De Fundatie is nog te bezichtigen tot 1 september. Meer informatie over het werk van Tineke Thielemans, inclusief beeldmateriaal!, is te vinden op www.tinekethielemans.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden