De 10 dansers van het Oegandese koor heten leerlingen, ouders en leerkrachten welkom op de Oegandse dag van de Prinsenakker.
De 10 dansers van het Oegandese koor heten leerlingen, ouders en leerkrachten welkom op de Oegandse dag van de Prinsenakker. (Foto: )

Prinsenakker ontmoet Oeganda

Wout SchotsmanJe zult maar geboren worden in een arm dorp in Oeganda en toch geluk hebben. Je krijgt een gedegen opleiding en je ziet dat het grootste deel van de je leeftijdsgenoten die niet krijgt. Dan kom je terecht in een welvarend land als Nederland. Sylvia Mbabazi overkwam dat. In 1997 kwam ze in Nederland wonen en in 2000 trouwde ze met Frank Rus. Maar ze vergat niet waar ze vandaan kwam.

BENNEKOM Sylvia en haar echtgenoot Frank besloten in 2003, vanuit hun christelijke overtuiging, kansarme kinderen in haar geboortedorp Bukomansimbi, een kans op goed onderwijs te geven. Daarvoor werd de stichting UP4S opgericht. Die naam moet worden gelezen als 'up for us', ofwel: 'kom voor ons op'.

Eigen basisschool en middelbare school

Zestien jaar later heeft UP4S een basisschool en een middelbare school in Bukomansimbi. Het verschil met andere scholen in Oeganda is de kleinschaligheid: maximaal 35 kinderen per klas tegenover soms klassen van rond de 100 kinderen. In die grote klassen gaat het de slimme kinderen goed en blijven de langzamer kinderen achter. UP4S wil alle kinderen goede kansen bieden. Dat kost veel geld. UP4S heeft een bijzondere manier van fondsenwerving.

Tournee door Nederland voor fondsenwerving

De school heeft een koor, bestaande uit 5 jongens en 5 meisjes, dat jaarlijks een tournee maakt door Nederland, langs scholen, kerken en festivals. Vorige week werd een bezoek gebracht aan Basisschool De Prinsenakker in Bennekom. Leerlingen van de Prinsenakker en hun ouders werden om 8.15 uur al ontvangen met Djembe muziek. De Afrikaanse stemming zat er meteen in! De koorleden verdeelden zich over de verschillende klassen en gaven daar workshops, bestaande uit dans/zang, Djembe en Afrikaans spel. Ondertussen werden op het schoolplein grote tafels met Afrikaanse spullen tentoongesteld, die later, in de middag, ook gekocht konden worden. Het koor kwam natuurlijk niet toevallig naar de Prinsenakker.

Succesvolle sponsorloop

Er was lang van te voren contact geweest en als school werden allerlei activiteiten opgezet om geld op te halen voor de 'gasten' uit Oeganda. Op deze manier kregen de leerlingen van de Prinsenakker hetzelfde besef als Sylvia Mbabazi, toen de stichting werd opgericht: als je ziet hoe goed je het hebt, in vergelijking met veel kinderen in Oeganda, dan is het geweldig om je eigen welvaart dan een beetje te kunnen delen met anderen. De opbrengst van de statiegeldactie en de sponsorloop was maar liefst 4.750 euro! De organiserende moeders en de kinderen, die zoveel rondjes renden, waren daar trots op. Dat bedrag kon 's middags overhandigd worden aan het koor. Het koor blijft 10 weken in Nederland en hoopt op deze manier nog veel meer geld te verdienen voor de scholen in Bukomansimbi. De Prinsenakker wenst hun Oegandese gasten veel succes.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden