René Bakker (rechts) verraste titelverdediger Hotze Tette Hofstra. Foto: Martin Markering
René Bakker (rechts) verraste titelverdediger Hotze Tette Hofstra. Foto: Martin Markering (Foto: )

Viertal schaakclub BSV eerste in externe

Door Rini Kreeft

Het enige competitieviertal van schaakclub BSV Bennekom, heeft maandag in Arnhem met 3,5-0,5 gewonnen van De Toren 3. En door deze uitslag nemen de Bennekommers op bordpunten de eerste plaats over. Zij winnen daardoor in de SOS-externe competitie groep 4F.

BENNEKOM – Best een verrassing de ruime overwinning van het viertal van BSV Bennekom. Echter tevens een mooie afsluiting van het seizoen. Joop de Bruin opende op het tweede bord het bal met de eerste overwinning. Langzaam maar zeker wist hij zijn tegenstander steeds meer onder druk te zetten. Een aftrekschaak leverde een dame tegen een toren op, waarna zijn opponent de strijd staakte.

Mooie afsluiting van het seizoen

Sjoerd de Rave wist in een d5-opening de eerste 16 zetten geen potten te breken. Zijn 17e zet was een incorrect paardoffer, dat gelukkig door de tegenstander met het verkeerde stuk werd aangenomen. Dat leverde winst van een kwaliteit op. Daarna kwam het tweede punt van de avond niet meer in gevaar, al had het allemaal sneller gekund.

Druk

Albert Smit kwam met zwart niet goed uit de opening en stond zwaar onder druk. Zijn tegenstander maakte op de 21e zet echter een fout, waardoor het tij keerde en het derde punt kon worden binnengehaald.

Jaap van Donkelaar had het op het eerste bord het moeilijkst. Er waren kansen over en weer, maar uiteindelijk bleef het evenwicht gehandhaafd. Na een grote afruil zat er niet meer in dan remise.

Verlies Hofstra intern

Hotze Hofstra was in de interne snel klaar. Dat gebeurt wel vaker, maar deze keer was het een daverende verrassing. Hij dacht met wit tegen René Bakker geen problemen te hebben en richtte zich op de zwarte koningsstelling.

Hofstra had echter over het hoofd gezien dat een combinatie van penning en dubbele aanval op koning + dame dodelijk was. Hij probeerde met de moed der wanhoop nog een onreglementaire zet, maar de stukken gingen in het doosje. Mooi punt voor Bakker.

Kwaliteit

Teunis Bunt boekte een vlotte overwinning tegen Gary Dinsbach. Hij won snel een kwaliteit en twee pionnen en schoof het daarna gedecideerd uit. Ook Martin Markering boekte een soepele overwinning op Jan Wouters.

In de partij tussen Chris van Oosterwijk en Hans van de Weteringh, kwam Van Oosterwijk overweldigend te staan, Echter vervlakte zijn stelling. Hij had zelfs moeten verliezen als van de Weteringh een winnende combinatie had gezien. Hij zag het niet en remise was het eindresultaat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden