Teun Hoogeveen achter zijn weefgetouw, dat hij geschikt gemaakt heeft voor damastweven, zodat hij figuren kan weven in zijn doeken.
Teun Hoogeveen achter zijn weefgetouw, dat hij geschikt gemaakt heeft voor damastweven, zodat hij figuren kan weven in zijn doeken. (Foto: )

Het Montmartre van Bennekom

Door Wout Schotsman

Wat is dat toch met mensen? Steeds weer zoeken soortgenoten en lotgenoten elkaar op. Zo ontstonden in de Middeleeuwen al straten als de Bakkerstraat, waar alle bakkers van de stad gevestigd waren. In de Bennekomse Bakkerstraat is weliswaar geen bakker te vinden, maar als je aan het einde linksaf gaat dan vind je, een beetje verborgen, toch één van de twee echte ambachtelijke warme broodbakkerijen van Bennekom! Bij detaillisten vind je dit verschijnsel van 'bij elkaar kruipen' vooral nog bij de meubelboulevards. Maar kunstenaars kunnen er ook wat van.

BENNEKOM - In Bennekom Oost hebben we in Villa Erica een expositieruimte waar De Kijkdoos enthousiast gebruik van maakt. De bekende Open Atelier Route loopt helemaal door Bennekom Oost. Zelfs het vrolijke Kinderkunstfestival vinden we in Bennekom Centrum. Veel minder bekend is de Halderbrinkbuurt in Bennekom West. Dat is toch een soort Bennekoms Montmartre. Er wonen heel wat kunstenaars en ze willen graag hun werk laten zien. Daarom is er op zaterdag 25 mei weer een Open Huis bij de daar gevestigde kunstenaars! De actie Kunst in de Buurt is gestart in 2007 en nu, in 2019, is het de 5e keer dat de Halderbrink-kunstenaars hun werk laten zien. Dat kroonjaar is een extra reden voor een bezoekje!

7 Open Huizen

Onder de titel KUNST IN DE BUURT nodigen ze buurtgenoten en andere belangstellenden uit om op die dag te komen kijken, tussen 11.00 en 17.00 uur. De 12 kunstenaars hebben een prachtige folder gemaakt, waarop ze voorbeelden van hun werken laten zien. Teun Hoogeveen heeft net een begin gemaakt met een doek waarin hij met de techniek 'damastweven' figuren 'schildert'. Nee, dat werk is niet zomaar af. Als hij ongestoord en geconcentreerd doorwerkt dan vordert hij ongeveer een centimeter per uur. Zijn echtgenote Mary heeft haar eigen weefgetouw – ook gebouwd door Teun. Ze lachen een beetje om 'het Montmartre van Bennekom. Ze gaan ook regelmatig de buurt uit. Zo zijn ze altijd in Bennekom Centrum te vinden, tijdens de Kunstmarkt en zeker tijdens Vlegeldag. Vaak nemen ze dan een klein weefgetouw mee. Daarmee kunnen ze kinderen laten zien wat weven is en het de kinderen ook zelf laten doen. Dat er wat (amateur-) kunstenaars in de wijk Halderbrink wonen, vinden ze wel handig. Dan kunnen de bezoekers op hun gemak bij alle 7 adressen langs gaan, tijdens een 'kunst'ige fietstocht. De Open Huizen zijn te herkennen aan een bord met een poster in de tuin. Op alle adressen zijn flyers met een routebeschrijving aanwezig.

Werk van 12 kunstenaars

De 5e Kunst in de Buurt-actie, versie 2019, is dus het Open Huis van 12 kunstenaars, op 7 adressen in de wijk Halderbrink, waar een bezoekje gebracht kan worden bij kunstenaars in de straten Ereprijs en de Anemoon, de Brinkerweg en de Brinkstraat, de Johanniterlaan en de West Breukelderweg. Zeer de moeite waard!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden