Erik Basset (rechts) en zijn zwertfafvalbrigadiers, klaar voor de eerste veldtocht. Foto: Remko Schotsman
Erik Basset (rechts) en zijn zwertfafvalbrigadiers, klaar voor de eerste veldtocht. Foto: Remko Schotsman

Zwerfafvalbrigade ‘Bennekom Dorp’

28 augustus 2019 om 09:07 Algemeen

Troep op de stoep, daar houdt niemand van. Maar ja, wat doe je eraan? “Heel eenvoudig, gewoon oppakken en in een vuilniszak stoppen”, antwoordt Erik Basset (60), oprichter van de Zwerfafvalbrigade Bennekom Dorp.

Door Remko Schotsman

BENNEKOMDan vertelt hij verder: “In De Kraats en Nergena bestaat zo’n brigade al een aantal jaren en mijn ontmoeting met coördinator Henk van Hoef stimuleerde mij om ook voor het dorp een brigade op te richten. Vervolgens heb ik contact gelegd met o.a. de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), Leefbaar Landschap Bennekom, de Dorpsraad en de gemeente Ede. Alle partijen waren enthousiast over het idee en boden hun steun aan. Op 23 maart organiseerden de Dorpsraad en Malkander de Nederland Schoon actie. Dat leidde direct al tot 10 aanmeldingen. In overleg met SLG werd besloten een informatieavond te organiseren. Dat was een succes, opnieuw meldden zich 10 deelnemers aan. Van SLG en de gemeente hebben we de benodigde materialen gekregen”.

Van start met indrukwekkend begin

Op 19 augustus sprak Basset op het Van Slootenplein zijn afvalbrigadiers toe bij de aftrap van de eerste gezamenlijke opruimactie. De opruimers kregen een bedrukt en daarmee herkenbaar hesje ‘Zwerfafvalbrigade Bennekom Dorp’, handschoenen, een afvalzakring en een afvalgrijper uitgereikt en werden opgedeeld in groepjes van 2 of 3. Na de briefing gingen ze op pad. Het enthousiasme en de gedrevenheid van Basset werken aanstekelijk, zo veel is duidelijk.

“De afgelopen weken is er al veel zwerfafval opgehaald. Zo merkten we bijvoorbeeld dat de Kierkamperweg (vijver), de Langschoterweg en de Dikkenbergweg favoriete ‘dumpplekken’ zijn. We werken met e-mail- en WhatsAppgroepen om de opruimacties te coördineren. Met behulp van Google-Maps kunnen we bijhouden waar we zijn geweest en welke routes vaker aan de beurt zijn”, legt Erik Basset uit.

Resultaat

De oogst na de eerste opruimavond? Maar liefst vijf vuilniszakken -en niet van die kleintjes maar van die enorme lichtblauwe joekels- vol met zwerfvuil! Niemand houdt van troep, maar blijkbaar wordt er toch heel wat rotzooi per ongeluk net naast de vuilnisbak gegooid… Merkwaardig ook: er worden blikjes energiedrank meegesjouwd naar ontmoetingsplekken en als de energiedrank op is, is er nog geen energie genoeg om de zoveel lichtere lege blikjes weer mee te nemen! Het is dan ook fantastisch dat er mensen als Erik Basset en de brigadiers in ons dorp wonen, die zich inzetten voor een schoon Bennekom. De opruimers werden na hun eerste veldtocht ontvangen met koffie en koek, aangeboden door de Dorpsraad. Hulde voor de Zwerfafvalbrigade Bennekom Dorp.

Wilt u meewerken aan een schoon en opgeruimd Bennekom? Neem dan contact op met Erik Basset via e.basset@kpnplanet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie