Team Hotze Tette Hofstra (links) won de Ronde van Bennekom. Foto: Martin Markering
Team Hotze Tette Hofstra (links) won de Ronde van Bennekom. Foto: Martin Markering (Foto: )

'Meester' Herman Grooten zet Bennekomse schakers aan het werk

,,Het was een leuke avond.'', aldus Teunis Bunt van schaakclub BSV Bennekom na afloop van de tweede training in het lopende seizoen van internationaal meester Herman Grooten. .

BENNEKOM - Deze keer had Grooten een heel originele vorm gevonden voor zijn training en wel door een heuse ''Ronde van Bennekom' te organiseren. Hij vormde vier teams van gemengde sterkte, die elk vier keer vier schaakopgaven voor de kiezen kregen over de thema's strategie, het toreneindspel, de koningsaanval en tactiek. De zestien schakers hadden het niet direct door, maar de opgaven bevatten motieven, die de afgelopen negen seizoenen training bij de 'meester' de revue passeerden. En er was best wel wat blijven hangen, zo bleek. Herman Grooten zou Herman Grooten niet zijn als er niet ook een paar echte instinkers bijzaten. En het moet gezegd, hij kreeg het voor elkaar om bij één opgave iedereen er in te laten stinken. Gelukkig zagen de schakers verrassend veel. En er zat weer veel moois bij. Varianten die makkelijk leken, maar waarbij toch doorgedacht moest worden. Er werd behoorlijk gescoord door de teams en naast de juiste uitwerkingen, wisten de Bennekommers met creatieve alternatieven ook menig punt te scoren. Team Hotze Tette Hofstra met ook Teun Alting, Rinus van der Molen en Jaap van Donkelaar, bleek met 108 punten de meeste opgaven goed te hebben. Zij werden gevolgd door team Martin Markering, met 85 punten, dat dankzij vijf bonuspunten team Rembrand Bruil nipt voorbleef. Team Teunis Bunt sloot de rij met 55 punten, al waren zij misschien wel erg streng voor zichzelf geweest bij het scoren van hun antwoorden. Al met al was het weer een geslaagde trainingsavond van BSV Bennekom in denksportcentrum de Commanderij. ,,Nu maar hopen dat het geleerde in de slotfase van het seizoen weer toegepast kan worden,'' merkte bestuurslid Markering tenslotte nog op.

En die slotfase van het seizoen beloofd nog spannend te worden. Maandag 13 mei staat de finale van de beker tussen Martijn Pauw (wit) en Martijn Bakker op het programma. Tevens wordt de 11e ronde van de tweede competitie interne gespeeld. Op maandag 20 mei volgt de 12e ronde en op 27 mei de 13e en laatste ronde. De finale van het Rapid is op maandag 3 juni en op 17 juni is de strijd om het Open kampioenschap snelschaken van Bennekom. Daarna start het zomerschaak, terwijl wellicht nog een wedstrijd volgt om de clubtitel 2018-2019. Harry Verhoef won de eerste competitie, Hotze Tette Hofstra leidt momenteel in de tweede competitie. Verhoef is de concurrent.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden