Afbeelding

Bijzondere tekeningen van Bennekom

24 november 2020 om 23:06 Algemeen

De Historische Vereniging Oud-Bennekom (HVOB) heeft haar eerste jubileumcadeau al binnen. Vice-voorzitter Peter Westerveld van de vereniging ontving zaterdag uit handen van Wim Angenent een grote aquarel met als titel ‘Bennekom in hooitijd 16e eeuw’. De HVOB bestaat in 2021 75 jaar. Met het geschenk wil Angenent de HVOB bedanken voor de jarenlange steun en samenwerking.

BENNEKOM - Op Open Monumentendag 2019 exposeerde Wim Angenent voor het eerst met zijn archeologische aquarellen in de schaapskooi naast het Poortgebouw van Harselo. Dat was geen toeval, want in 2003 leidde hij daar een uitgebreide archeologische verkenning naar de plaats van het voormalige Kasteel Harselo. De opgraving was een groot succes. Voor het eerst konden de ligging van het kasteel, bijgebouwen en gracht precies vastgelegd worden.


Wim Angenent is vele jaren actief geweest in de regio als vrijwillig archeoloog. Hij stuurde vele grote en kleinere opgravingen aan. Belangrijk werk, in een tijd dat er nog geen Archeologiewet bestond en er nog geen enkele archeologische verplichting bestond als het bodemarchief verstoord werd, bijvoorbeeld door een bouwplan.

Na zijn jaren in het veld is Angenent kennis en ervaring gaan combineren met zijn aangeboren en aangeleerde teken- en schildervaardigheden. Hij wilde zijn werkgebied in beeld laten zien. Hoe heeft het er hier in de Middeleeuwen uitgezien?

Na de tentoonstelling in de schaapskooi van Harselo volgde een expositie in de Wageningse Bibliotheek met de titel ‘Verdwenen Kastelen in een Woest Land’. Een geheel van veertien grote aquarellen, die samen het Middeleeuws landschap van de Gelderse Vallei en de Zuidelijke Veluwezoom tot aan Arnhem toonden. Het bleek een vaak nat en moerassig gebied vol met (verdwenen) kastelen en versterkte huizen. De kastelen beschermden Gelre tegen Utrecht. Over onderlinge gevechten bestaan vele verhalen. Het enige kasteel dat nu nog te zien is in deze rij is Doorwerth. Van anderen weet bijna niemand nog het bestaan. Ook van het stadskasteel Wageningen maakte Angenent een gedetailleerde aquarel, gebaseerd op opgravingen die hij ook daar leidde.

Na de expositie in Wageningen kwam een boek van alle veertien tekeningen met archeologische toelichting. Het boek is inmiddels uitverkocht. En nu als afsluiting, een bijzondere tekening van Bennekom gezien vanuit het zuidwesten met Boekelo, nog voordat Jonker Sloet er terecht kwam. In de komende weken wordt de aquarel in het Bennekoms Kamertje aan alle Bennekommers getoond. Daarna is het kunstwerk te zien in het Documentatiecentrum in het Kijk en Luistermuseum. De HVOB is blij.

“aquarel te zien n het Bennekoms Kamertje.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie