Dankzij tekeningen voor moeder José zijn ‘de meiden’ aanwezig in de werkkamer van dokter Medema.
Dankzij tekeningen voor moeder José zijn ‘de meiden’ aanwezig in de werkkamer van dokter Medema.

De diagnose van… José Medema

4 december 2020 om 23:25 Algemeen

Dokter José Medema is wel Fries, maar niet helemaal echt: geboren in Amersfoort. Als baby is ze verhuisd naar Friesland en opgegroeid in Gorredijk. Of de interviewer Gorredijk kent? Jazeker, daar was een halve eeuw geleden de Koffiebranderij Gebr. Otter. Nee, zij heeft nooit de geur geroken van het koffiebranden. Ze wilde altijd al de zorg in, net als haar moeder, die verpleegkundige is. Ze ging geneeskunde studeren in Groningen. Zij ook al? Er zijn al zo veel vrouwelijke (huis)artsen... Zijn we op weg een matriarchaat te worden? Ze lacht! “Ik heb wel drie dochters, de oudste is 6 jaar en de jongste 6 maanden. Wie weet treden die ooit nog in mijn voetsporen!”

Bennekom - Ze vertelt het klassieke verhaal. Studente ontmoet student en het klikt. Nee, haar echtgenoot is geen arts. En nee, hij heeft haar niet gevolgd naar haar werk, maar andersom. Hij is bioloog en werkt bij de Wageningen Universiteit. Jaren eerder waren ze al eens samen een weekendje in Wageningen en zij grapte: “Als jij nou in Wageningen gaat werken, dan word ik huisarts in Bennekom!” Het was min of meer haar meisjesdroom, die ontstond toen ze voor het eerst samen naar Wageningen gingen en Bennekom ontdekten. Bijzonder dat die toekomstdroom nog uitgekomen is ook. Na hun verhuizing werd ze al snel waarnemer bij dokter Bibi Balhuizen en daar werkt ze nu al weer vijf jaar met veel plezier.

Belangrijke momenten

Ze woont en werkt in Bennekom. Nee, ze heeft absoluut geen plan om hier weg te gaan. “We hebben het hier goed. Alles lekker dichtbij. Groningen is wel een heerlijke stad, maar daarvandaan lijkt de rest van Nederland ver weg. Of misschien is het juist omgekeerd: dat de rest van Nederland Groningen ver weg vindt…”. De kleinschaligheid van de praktijk vindt ze heel prettig. Ze houdt van dorpen, waar de mensen elkaar kennen. Als ze zelf iemand niet kent.... de assistente kent iedereen en weet altijd alles. Ooit overwoog ze dominee te worden: dat is een beetje vergelijkbaar met huisarts. “In beide beroepen ben je betrokken bij de belangrijke momenten in een mensenleven en hoor je verhalen die anders zo vaak ‘achter de voordeur’ blijven en je ontdekt dat echt ‘elk huisje zijn eigen kruisje’ heeft.

Corona

Haar zwangerschapsverlof was in coronatijd. Nu ziet ze de impact van corona. Niet alleen voor de mensen die het krijgen en soms langdurig moeten herstellen, maar ook voor de mensen voor wie de wereld hierdoor kleiner geworden is. Je aan de maatregelen houden wordt steeds lastiger. Tips? “Waar je ook bent, maak er wat van met elkaar. Wees dankbaar voor wat wel kan en wat je wel hebt. Tel je zegeningen. Wees er voor elkaar. Een bloemetje, een kaartje, voor iemand een boodschapje doen, het maakt allemaal het leven zoveel prettiger!”

Wout Schotsman

Wees dankbaar voor wat wel kan en voor wat je wel hebt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie