De ‘verre’ akker op de Born in de ochtendmist, rechts- en linksvoor de jungle van het maar voortwoekerende Japans Knoopkruid
De ‘verre’ akker op de Born in de ochtendmist, rechts- en linksvoor de jungle van het maar voortwoekerende Japans Knoopkruid

De rogge-akkers moeten blijven

4 december 2020 om 21:26 Algemeen

Het is een echte novemberochtend. Het regent niet echt, maar alles wordt wel nat. Het is niet echt koud, maar wel knap onbehaaglijk. Warme das om, paraplu mee. Onderaan de Hullenberg begint onze wandeling naar de akkers waarop de rogge verbouwd wordt voor HVOB pannenkoekmeel en Veldwachter bier.

Door Wout Schotsman

Bennekom - We gaan de hucht op, naar het Koepeltje. Goed opletten waar je loopt, met al die boomwortels en hier en daar betonbanden. Waarom ligt hier eigenlijk niet een lange trap naar het Koepeltje? Vandaag zou dat geen feest zijn, want er is met dit weer niks gezelligs aan het Koepeltje, integendeel. Naargeestig bijna zwart beton. Onverwoestbaar maar spookachtige somberheid.

Eeuwenoude roggeakkers

Niks de paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas. Goed uitkijken. Je staat zo tot aan je enkels in een met bladeren overdekte plas. Niks fraaie herfstkleuren. Eigenlijk heeft alles min of meer dezelfde kleur. Het Koepeltje voorbij, het bos uit en over het heitje, langs het treurige skelet van een omgevallen dode boom. Iets verderop wordt het ineens iets lichter: links de eerste rogge-akker, met een informatiebord van de HVOB erbij, rechts een weitje, idee hondenuitlaatplaats. Waarom is dat eigenlijk niet ook een akker? Nog een flink stuk zwerven door het bos, waar zichtbaar is dat sommige paden ooit fraaie lanen van Amerikaanse eiken waren. Overal jonge Amerikaanse eiken. Wat moet dat een weelde aan herfstkleuren zijn geweest. Plotseling is er dan de tweede rogge-akker, ook al weer met een weitje ernaast. Aan het eind van de akker een enorme woestenij van Japanse duizendknoop, juist daar waar ooit een boerderij stond. Het erf is verdwenen onder de voortwoekerende Japanse duizendknoop.

Nieuwe natuur?

De activisten van de Historische Vereniging Oud Bennekom willen met een heleboel vrijwilligers en met hulp van de gemeente Ede, die groeiende jungle van Japans knoopkruid uitroeien. Tijdens overleg met de grondeigenaar, Staatsbosbeheer, bleek dat er een plan is om de open plekken van de akkers te gebruiken om bomen te planten: nieuwe natuur… Dat zou betekenen geen roggeakkers meer, geen jaarlijkse oogstactiviteiten, geen pannenkoekenmeel en geen Veldwachter bier. Weg het behoud van cultureel erfgoed, weg de regionale producten.

Pikt Bennekom dat?

De HVOB heeft een projectgroep die de open plekken in het Bennekomse bos niet alleen wil handhaven, maar in oude glorie herstellen: ruimen van de Japanse duizendknoop, de akkers productief houden, op de plek van de oude boerderij een overdekt recreatief uitkijkpunt en herstel van de oude hoogstamboomgaard. Dat plan is nu in gevaar. De HVOB wil graag ondersteuning van de Bennekomse bevolking en komt met een petitie aan Staatsbosbeheer, om af te zien van het Bomenplantplan. Nader bericht over hoe hieraan deel te nemen volgt.

de rogge-akkers handhaven en in oude glorie herstellen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie