Een stevige wind maakte het lastig om het doek met het gedicht te plaatsen. Er hebben al heel wat mensen bij stil gestaan, om de tekst te lezen.
Een stevige wind maakte het lastig om het doek met het gedicht te plaatsen. Er hebben al heel wat mensen bij stil gestaan, om de tekst te lezen. (Foto: )

Herdenken samen met de Koorschool

Door Wout Schotsman

De wisseling van de seizoenen is soms nergens anders zichtbaar dan op de kalender. Wat is het verschil tussen een gure herfst, een zachte winter en een koude, natte lente? Maar als de seizoenen wel zichtbaar worden dan is het vurrukkulluk! Dan zitten we met ons allen een ijsje te eten, in het zonnetje, op de bankjes in het Bart van Elstplantsoen, genietend ook van de prunussen die volop in bloei staan.

BENNEKOM - De seizoenen zijn ook zichtbaar in het Bennekoms Nieuwsblad, als allerlei activiteiten worden aangekondigd! De eerste is vaak het Zwembad De Vrije Slag dat aankondigt ergens rond Koningsdag weer open te gaan. De tweede is dan de Stichting Koningsdag. Dit jaar ook, maar dan met de mededeling dat wellicht in 2020 weer wat georganiseerd wordt. De derde is de Stichting Bart van Elst die diverse activiteiten heeft ter voorbereiding op de 4 mei-herdenking. Op 4 mei gaan we met ons allen weer naar het Bart van Elstplantsoen.

Verzetshelden en burgerslachtoffers

'Met ons allen' betekent de laatste jaren steeds meer mensen, steeds meer jeugd ook. Anneke Nagtegaal, voorzitter van de Stichting Bart van Elst, is daar blij mee. Er wordt veel moeite voor gedaan de jeugd erbij te betrekken, onder meer door de jaarlijkse gedichtenwedstrijd. De scholen besteden aandacht aan de oorlogsgeschiedenis en de leerlingen leggen hun gedachten, hun gevoelen daarover vast in een gedicht. Dezer dagen is het 2019 - gedicht, afgedrukt op een groot doek, geplaatst bij het herdenkingsmonument.

"Fijn, dat jong en oud elkaar kunnen ontmoeten, nu er nog mensen zijn die het allemaal meegemaakt hebben, en ervan kunnen vertellen!", zegt Anneke. Er komen steeds nieuwe verhalen tevoorschijn. Dit jaar een verhaal over Bennekomse burgerslachtoffers, op historische juistheid gecheckt door Kees Heitink. Dat verhaal wordt tijdens het herdenkingsconcert door stadsdichter Larissa Verhoeff verteld, over verdwaalde kogels en over mijnen die voor de vijand bedoeld waren maar Bennekomse kinderen deden 'sneuvelen'. Het wordt een bijzondere bijeenkomst in de Oude Kerk, met ook het optreden van het tienerkoor van de Koorschool Midden Gelderland. (www.koorschoolgelderland.nl)

De laatste jaren is de kerk zo vol dat de door de brandweer gestelde maximale hoeveelheid bezoekers wordt bereikt en de deuren gesloten moeten worden. Dat zal bij de kerk uitgelegd worden. 'Het wordt tijd dat buiten de kerk een groot scherm wordt opgehangen zodat mensen op het kerkplein de bijeenkomst kunnen meebeleven!' werd al gezegd. Dit jaar wordt in het Bart van Elstplantsoen een geluidsinstallatie geplaatst zodat de mensen achteraan ook kunnen horen wat er vooraan wordt gezegd. Bovendien wordt dan ook verteld wat er bij het monument plaatsvindt.

Het contrast tussen 4 en 5 mei is zwart/wit. Op 4 mei het stille herdenken waarmee een seizoen wordt afgesloten en op 5 mei het uitbundige vieren, waarmee een nieuw seizoen begint.

Meer berichten