De strijd tussen Hotze Tetter Hofstra en Martijn Pauw op het hoogtepunt. En dat trekt belangstelling. Foto: Rinus van der Molen.
De strijd tussen Hotze Tetter Hofstra en Martijn Pauw op het hoogtepunt. En dat trekt belangstelling. Foto: Rinus van der Molen. (Foto: )

Bekerfinale BSV: Martijn Bakker contra Martijn Pauw

De bekerfinale bij schaakclub BSV Bennekom gaat op maandag 13 mei tussen Martijn Bakker en Martijn Pauw. En dat is enigszins verrassend. Pauw schakelde afgelopen maandag titelverdediger Hotze Tette Hofstra uit. Eerder, in een vooruitgespeelde partij, dolf Harry Verhoef het onderspit tegen Bakker.

BENNEKOM - Het duel Bakker – Verhoef werd vorige week bij de Wageningse buur afgewerkt Bakker trok hierbij aan het langste eind en bemachtigde als eerste een finaleplaats. Verhoef was na afloop ontevreden over zijn spel. Hij had het dan ook op zet 15 beter kunnen doen en liet daar de kans liggen minimaal een gelijke stelling te krijgen. Al deed Bakker het ook niet op zijn sterkst, Verhoef kwam er niet meer aan te pas.

En zoals altijd was de strijd tussen Pauw en Hofstra een spannende. Hofstra, met zwart, offerde al vroeg een pion. Hij kreeg actief spel, maar bij een iets minder voorzichtige aanpak van Pauw, was de compensatie moeilijk. Pauw zakte iets te ver terug en Hofstra kreeg actief spel tegen de witte koning, die na een lange rokade wat op de tocht stond.

Donkere wolken pakte zich samen boven Pauw. Die verdedigde inventief. Hofstra kon zijn pion terug winnen met remise als waarschijnlijk eindresultaat. Hij wilde het meteen afmaken en kreeg de kous op de kop. Hofstra liet pionnenroof op de koningsvleugel toe en zijn eigen aanval sloeg niet door. Ondanks dat Pauw niet veel tijd meer had, kon Hofstra het niet meer aanzien en gaf op.

Interne

In de reguliere interne competitie stond de subtopper tussen Martin Markering en Noël Bovens op de rol. Markering opende beter, maar deed het vervolgens wat traag. Bovens dacht te kunnen breken op de damevleugel. Dat was het goede plan, alleen ontbrak de juiste voorbereiding. Een binnenkomend paard van Markering betekende mat of dameverlies.

De partij tussen René Bakker en Teunis Bunt was een spannend. Bunt kwam een kwaliteit voor, maar Bakker kreeg er twee vervaarlijke paarden voor terug. Toen de storm van Bakker uitgeraasd was, bleek Bunt een winnende stelling overgehouden te hebben.

Naast de winst van Pauw was de grootste verrassing toch wel de winst van Sjoerd de Rave op Rinus van de Molen. De Rave had weliswaar een prettige stelling, maar er was geen echt gevaar. Van der Molen dacht een pion te winnen. Deze was giftig en paard verlies was het gevolg. De Rave schoof het daarna bekwaam uit.

Meer berichten