Niels van Bavel in gesprek met jurylid, stadsdichter van Ede, Larissa Verhoeff. Daarachter de juryleden Wieke van Oordt en Wout Schotsman.
Niels van Bavel in gesprek met jurylid, stadsdichter van Ede, Larissa Verhoeff. Daarachter de juryleden Wieke van Oordt en Wout Schotsman.

Niels’ gedicht: gekozen uit 135 gedichten

21 april 2021 om 22:09 Algemeen

Het schoolplein van basisschool De Prinsenakker is voorzien van een halfronde tribune, waar prima 2 klassen op kunnen zitten, voor een les in de buitenlucht. Op deze ochtend zitten ze gespannen klaar, maar niet voor een les. De jury van de 4 mei – gedichtenwedstrijd is aanwezig, dus één van de leerlingen zal het gedicht geschreven hebben dat rond 4 mei op een spandoek achter het monument is te zien.

Bennekom - Anneke Nagtegaal, de voorzitter van de Stichting Bart van Elst, stelt de juryleden voor en vertelt hoe jammer zij het vindt dat in deze coronaperiode alweer geen 4 mei – herdenking kan plaatsvinden. Maar gelukkig kon de gedichtenwedstrijd wel gehouden worden al was dat digitaal. 

Het gedicht en The Last Post ervoor en erna

Ze verheugt zich dat de jury een keus heeft kunnen maken en dat er straks een doek hangt met een gedicht van een leerling van De Prinsenakker. Ze hoopt dat er op 4 mei ook weer heel veel bloemen gelegd zullen worden bij het monument voor de gevallen verzetsstrijders.

Poëtisch gehalte en passendheid

Juryvoorzitter Wout Schotsman vertelt dat er heel wat gedichten waren met 27 punten, met of 3 x een 9 of een 8, een 9 en een 10. Dan is het moeilijk kiezen, zo moeilijk dat de jury besloot een gedicht te kiezen voor op het doek en een gedicht een eervolle vermelding te geven. Dan wordt Niels van Bavel naar voren geroepen. Van stadsdichter Larissa Verhoeff krijgt hij behalve prijzende woorden een gedichtenbundel. Zijn gedicht komt straks op het spandoek. Om toch een beetje een 4 mei – herdenking te hebben, vraagt de jury hem zijn gedicht te declameren, bij het monument. Ervoor en erna zal The Last Post geblazen worden door een trompetter van OBK. Dat wordt gefilmd en het filmpje zal voor 4 mei zoveel mogelijk verspreid worden via de sociale media. Schrijfster Wieke van Oordt roept Vera van den Bent naar voren. Zij krijgt de eervolle vermelding en ook een gedichtenbundel. Dan ondertekenen alle juryleden en Anneke (namens de Stichting Bart van Elst) voor allebei een oorkonde, als herinnering aan de gedichtenwedstrijd 2021

.

Soms maar één woord

De juryvoorzitter sluit af met de opmerking dat gedichten soms bijzonder worden door maar één zin, of zelfs maar door één woord. Het thema van de gedichtenwedstrijd was ‘Na 75 jaar Bevrijding’. Beoordeeld werd ook hoe dat thema in de gedichten is verwerkt. Vera sloot haar gedicht af met de mooie regels “Wat oorlog en ellende ons kan leren / we moeten altijd het goede blijven proberen”. Niels beëindigt zijn gedicht met hoe het was in de oorlog: ”Had je een ander geloof, dan was je fout / Niet zelf kiezen hoe je je wilde kleden / Niet zelf kiezen van wie je houdt”. Dan concludeert hij tevreden: “Gelukkig is dat nu iets uit het verleden”.. Dan schopt hij de lezer ineens terug naar het heden en je hoort het hem zeggen: ”Toch?” Met dat ene woord voldeed hij aan de opdracht van de jury: ‘Denk niet alleen aan toen, maar ook aan nu.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie