In de halve finale beker wordt evenals vorig jaar het duel Pauw (rechts) tegen Hofstra gespeeld. (Foto: archief BSV)
In de halve finale beker wordt evenals vorig jaar het duel Pauw (rechts) tegen Hofstra gespeeld. (Foto: archief BSV) (Foto: )

Hotze Tette Hofstra weer op kop bij BSV Bennekom

Door Rini Kreeft

Mede met dank aan René Bakker, heeft schaakclub BSV Bennekom in de persoon van Hotze Tette Hofstra een nieuwe leider. Bakker klopte in de negende ronde koploper Harry Verhoef en Hofstra profiteerde via winst op Jan Wouters vol.

BENNEKOM – Het moest er een keer van komen dat titelverdediger Hofstra weer op kop zou komen. Wel kon dat alleen als de in vorm zijnde Verhoef een steek zou laten vallen. En dat gebeurde tegen Bakker, die ook aan een goede race bezig is. Hij speelde tegen Verhoef een fantastische aanvalspartij, compleet met stukoffer en liet de koploper in het zand bijten.

Tijdnood

Wouters stond tegen Hofstra heel goed. Die had meer tijd en in deze fase deed Wouters niet de beste zet, waardoor Hofstra terug kom komen. En hij maakte het vervolgens af. Hofstra leidt nu met 439,5 punten. Verhoef heeft 46 punten minder op zijn conto. Op de derde plaats prijkt Noël Bovens, vierde is Martin Markering.

Een forse sprong maakte Rene Bakker. Hij is vijfde met een achterstand van ruim 140 punten op nummer één. Het werd overigens bijna de avond van de Bakkers. Naast René won ook neef Martijn. Hij zegevierde in een mooi eindspel tegen Hans van de Weteringh. En dan is er Gerhard Bakker. Hij was hard op weg naar winst tegen Hans Gillet. Bakker stond zo ongeveer vier uur beter en gaf toen plotsklaps een volle toren weg. Uit dus.

Sjoerd de Rave kwam met zwart tegen Gary Dinsbach iets beter uit de opening, maar verzuimde op de tiende zet een fout van wit af te straffen. Hij ging vervolgens zelf op de twintigste zet in de fout, echter profiteerde Dinsbach ook niet optimaal. Deze zag een paardvorkje over het hoofd. Na nog wat fouten over en weeer ontstond op de vijftigste zet een remisestelling, die De Rave uiteindelijk toch uit handen heb gegeven.

Beker

De vierde speler voor de halve finale beker is ook bekend. Dat is Martijn Pauw geworden. Hij speelde twee duels in versneld tempo met Noël Bovens. Die verloor beide duels, waardoor Pauw zich plaatste. Eerder deden dat al Martijn Bakker, Harry Verhoef en titelverdediger Hotze Tette Hofstra. De halve finale wordt op maandag 29 april gespeeld. De loting bracht de volgende partijen uit de hoed van interim-secretaris Rini Kreeft: Martijn Pauw – Hotze Tette Hofstra en Martijn Baker – Harry Verhoef.

Meer berichten