Finalisten Rapid kampioenschap bekend bij schaakclub BSV

BENNEKOM – Twee belangrijke momenten bij schaakclub BSV Bennekom afgelopen dagen. Vrijdagavond won in Arnhem het tweede team, dat al kampioen was, in de SOS in de slotronden van Schaakstad Apeldoorn 2 en werd vervolgens gehuldigd. Compleet met champagne. Maandagavond werden de voorronden van het Rapid kampioenschap afgesloten.

In Arnhem werd het nog spannend. De Apeldoornse ploeg was in de strijd om de titel en promotie naar de eerste klasse steeds kanshebber en wilde dat tegen BSV Bennekom nog een keer waarmaken. Er zat lang een kans op een gelijkspel in. Het werd tot slot 4,5-3,5 voor Bennekom en dat was de zevende zege.

Hans van de Weteringh raakte een kwaliteit achterop, maar zijn stelling bood hem voldoende compensatie om binnen de remisemarges te blijven. Ook Gerhard Bakker (Bennekom) en Peter Grasman deelden het punt. Jan Wouters en Henk Pruijssers vochten een verbeten strijd uit, waarin Wouters met een paard de vijandelijke stelling binnendrong. In een eindspel met ongelijke lopers werd de vrede getekend.

René Bakker doorbrak de remisereeks. In een spannende partij werd het eindspel bereikt. Daarin drong de Bennekommer met de dame achter de vijandelijke linies door. Adriaan den Hertog vond toen de goede verdediging niet meer. Rinus van der Molen en Bert Ekkelboom deden elkaar de hele avond geen pijn. Ook aan het staartbord werd het remise. Raymond Jacobsen probeerde het lang in een eindspel met ongelijke lopers, maar Jaap van Donkelaar gaf geen krimp.

In tijdnood ging het mis bij Teun Alting. Eerst ging er een stuk verloren en later ging er nog meer mis. Karin Pruijssers profiteerde. De druk om ook de zevende wedstrijd te winnen lag vervolgens op teamtopscorer Martin Markering. Na pionwinst nam de kopman van BSV Bennekom er de tijd voor om af te wikkelen naar een eindspel. In tijdnood moest Erik Buitenhuis definitief en ingeleid door een onreglementaire zet, het loodje leggen.

Rapid

Hotze Tette Hofstra, Teunis Bunt, Martin Markering, Jan Wouters, Noël Bovens en Gary Dinsbach bereikten in de derde sessie van het Rapid de finale van de hoofdgroep. En daarbij was het enigszins opvallend dat de top 3 elkaar weinig toegaf, mar dat het verschil van de rest flink op liep. Dankzij een fikse eindsprint eindigde Hofstra met 7 uit 9 op plek één.

Dat puntentotaal scoorde Bunt ook, maar zijn weerstandspunten zijn minder. Markering kwam op 6,5 punten uit. Dan volgen Wouters en Bovens met elk 5 punten. Dinsbach eindigde op 4,5 punten. Een aantal dat Martijn Bakker uiteindelijk met drie wedstrijden minder gespeeld ook scoorde. Hij staat voor de hoofdgroep als reserve genoteerd.

Meer berichten