Het tienerkoor van de Koorschool Midden-Gelderland zal zingen tijdens het herdenkingsconcert in de Oude Kerk, op 4 mei.
Het tienerkoor van de Koorschool Midden-Gelderland zal zingen tijdens het herdenkingsconcert in de Oude Kerk, op 4 mei. (Foto: )

4 mei: altijd blijven herdenken

Door Wout Schotsman

Nooit vergeten: dat nooit weer

BENNEKOMTerwijl we steeds meer horen over van alles wat er georganiseerd wordt ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding van Nederland, wordt er in Bennekom stilletjes gewerkt aan het herdenken van de vele slachtoffers van 74 jaar geleden. Dit jaar zal extra aandacht besteed worden aan de burgerslachtoffers. Soms slachtoffers van bombardementen van onze eigen bondgenoten, soms slachtoffers van een verdwaalde kogel of verdwaalde granaatscherven. Soms volwassenen, maar heel vaak ook kinderen.

Het herdenken is al vroeg begonnen. Per half maart is het Bennekomse kamertje, de 'vitrine' aan de buitenkant van het Albert Heijnpand, ingericht met oorlogsspullen, zowel van onze Binnenlandse Strijdkrachten als van de Duitsers en de Geallieerden. Daartussenin, aan de wand, de indrukwekkende lijst van Bennekomse burgerslachtoffers. Onbekende namen en namen die in Bennekom nog steeds veel voorkomen. Bij elke naam hoort een verhaal.

Herdenken is al begonnen

Een van die verhalen zal op 4 mei, tijdens het herdenkingsconcert, verteld worden door de stadsdichteres van Ede, de Bennekomse Larissa Verhoeff. Het herdenken is dus eigenlijk al begonnen. Op de Bennekomse basisscholen worden in deze periode lessen besteed aan de Tweede Wereldoorlog. Aan de kinderen van de groepen acht wordt, zoals elk jaar, gevraagd om een gedicht te schrijven, dat bedoeld is om voor te dragen tijdens de 4 mei bijeenkomst. Op 15 april zal de jury het gedicht kiezen. Kort daarna is het al te lezen op het spandoek achter het monument in het Bart van Elstplantsoen.

Op 12 april bezoekt een klas van Basisschool De Wingerd het monumentje op de Keijenberg. Daar zal stil gestaan worden bij de laffe moord op de gebroeders van Steenbergen, enkele dagen voor de Bevrijding. Er zullen bloemen gelegd worden en er zal opgekeken worden naar het kruisje dat meester Van de Pol van 'hun' school gesneden heeft in een berk, om aan te geven waar de moord plaatsvond.

De herdenking op 4 mei in het Bart van Elstplantsoen zal voorafgegaan worden door een herdenkingsconcert in de Oude Kerk. Het concert wordt deze keer uitgevoerd door het tienerkoor van Koorschool Midden-Gelderland, onder leiding van Albert Wissink. Natuurlijk blijft de herdenking ook gewijd aan de soldaten die sneuvelden, aan de verzetshelden die vielen. Maar het zijn kinderen die de gedichten schrijven, kinderen die herdenken bij het monumentje op de Keijenberg en deze keer kinderen die het herdenkingsconcert uitvoeren. Tijdens de herdenking zal het gedicht voorgedragen worden door een kind. Deze keer zal het geluid versterkt worden, zodat alle aanwezigen het gedicht kunnen horen. Ongetwijfeld zal het besef indringend tot ons komen, zoals Larissa Verhoeff dat heeft verwoord in haar gedicht: "Het komt nooit meer helemaal goed. Dat is wat oorlog met kinderzielen doet."

Meer berichten