Juul Kortekaas In Villa Erica, bij haar schilderijen en haar metalen beelden, door haar  liefkozend 'plantjes' genoemd.
Juul Kortekaas In Villa Erica, bij haar schilderijen en haar metalen beelden, door haar liefkozend 'plantjes' genoemd. (Foto: )

"Schrijf maar dat ik een bloem ben!"

Door Wout Schotsman

Juul Kortekaas weer in Bennekom

BENNEKOMWe zitten lekker in de zon op het terrasje van Villa Erica. "Wat is jouw boodschap voor de lezers van het Bennekoms Nieuwsblad?" "Dat ik een bloem ben!" Ik ga rechtop zitten. Dit wordt een heel raar interview, dat voel ik aankomen. "Mooi, ik hou van de combinatie van beeldende kunst en poëzie!" Ze fladdert weg en komt terug met een boekje: "Hier, allemaal gedichten." Ze bladert even. "Dit is een mooi gedicht!" Na de eerste regels sluit ik mijn ogen. Het is een beetje alsof ze zingt. "Prachtig!. Dit is geen leesgedicht, het is een luistergedicht..."

Na 35 jaar is Juul Kortekaas weer even 'thuis' in Bennekom en geniet daar uitbundig van. Exposeren in haar eigen Bennekom, in de Kijkdoos, dat was er nog nooit van gekomen. Ze vertelt hoe ze als 19-jarig meisje aan de wieg stond van het Kijk & Luister Museum, door te mogen zorgen voor de collectie speeldozen van de heer Moltzer.

Als kind al was ze gefascineerd door bloemen. Nu schrijft ze: 'de bloem als metafoor voor de mens'. Als ik dat lees zie ik haar plotseling als een grote witte tulp in mijn voortuin, zachtjes wiegend in de wind. Stoer en toch kwetsbaar; altijd in beweging. Dat zegt ze ook van zichzelf: weinig rust van buiten, maar van binnen dromerig en alleen op de wereld.

Op zaterdag 6 april werd haar expositie geopend door wethouder Hester Veltman. De wethouder verontschuldigde burgemeester Verhulst, die de opening zou verrichten. De burgemeester is benoemd tot informateur voor de Zeeuwse Provinciale Staten en was afgereisd naar Middelburg, waar Juul Kortekaas juist vandaan kwam. Mevrouw Veltman liet zich niet uit over hoe ze die ruil ervoer, maar gaf wel aan zeer vereerd te zijn dat zij nu de Voorjaarsexpositie van De Kijkdoos mocht openen. Zij sprak haar bewondering uit voor de grote tulpenschilderijen, waarop de tulpen lijken open te gaan in het zonlicht dat zo overvloedig de expositiezaal van Villa Erica binnenviel.

De opening is druk bezocht. Aan twee kanten puilen de aanwezigen de zaal uit, aan de ene kant naar het zonnige terras waar het kunstwerk 'Bloemfontein' staat, en aan de andere kant de hal in waar kunstwerken van Juul's kinderen hangen. Ik vind een relatief rustig plekje achter haar metalen beelden, door haar liefkozend 'plantjes' genoemd. Daar lees ik stiekem nog even een van haar gedichten: "penselen rusten uit / ik zoek een stille tafel / op een lege plek waar de zon / de tijd beschijnt en de wind de / vaas met tulpen wiegt naar het / zonlicht / en ik zal zitten / zal kijken / zal navoelen / en de tulpen in de vaas zou willen zijn."

Ik droom hoe het zou zijn om samen met Juul in een vaas te staan en 's ochtends onze blaadjes te openen in het zonlicht, elkaar een dag lang aan te kijken en 's avonds onze ogen te sluiten als de zon ondergaat.

De expositie is te zien van zaterdag 6 april t/m maandag 22 april (Tweede Paasdag), in Villa Erica. Open: vrijdag t/m zondag, plus maandag 22 april, steeds van 13.30 tot 17.00 uur.

Meer berichten