De spannende slotfase van het duel Verhoef en Markering (links). (foto: Rinus van der Molen)
De spannende slotfase van het duel Verhoef en Markering (links). (foto: Rinus van der Molen) (Foto: )

Hofstra en Bakker in halve finale beker

Door Rini Kreeft

De halve finalisten in de beker bij schaakclub BSV Bennekom krijgen een gezicht. Plaatste Harry Verhoef zich vorige week, maandag deden Hotze Tette Hofstra en Martijn Bakker dat ook. De vierde speler moet komen uit het duel tussen Noël Bovens en Martijn Pauw, dat op 15 april wordt gespeeld. De halve finale is op maandag 29 april en de finale op maandag 13 mei 2019.

BENNEKOM – Martijn Bakker leek het rustig aan te pakken, althans dat dacht Chris van Oosterwijk. Als een duveltje uit een doosje kwamen echter dame, paarden en loper van Bakker richting zijn koningsstelling. Van Oosterwijk zag naar eigen zeggen niet veel en na achttien zetten konden de stukken in het doosje. Een soepel overwinning voor Bakker.

Hotze Tette Hofstra offerde vroeg een stuk tegen Benno van der Veen. Het leek kansrijk, maar op de één of andere manier wist Van der Veen de rollen om te draaien. Hij kwam goed tot gewonnen te staan. Echter, Hofstra zou Hofstra niet zijn als hij niet wat dreigingen in de stelling wist te vlechten. Van der Veen liet de zwarte monarch ontsnappen en kon toen zelf mat niet voorkomen.

Competitie

De topper tussen Martin Markering en Harry Verhoef bood veel spektakel, al leek dat er in het begin niet echt op. Een onzorgvuldige afwikkeling leverde Markering een heel passief eindspel op. Hij verdedigde nauwkeurig en remise had het resultaat moeten worden..

Verhoef wilde winnen en spande de boog te ver. Markering plaatste een doorbraak, maar in tijdnood deed hij het niet nauwkeurig. Verhoef offerde een stuk en kreeg een gewonnen stelling. Markering dirigeerde zijn laatste troefpion naar voren. Dat venijn zag Verhoef en hij bood herhaling van zetten en dus remise aan.

Markering ging dit uit de weg, maar kreeg het lid op de neus.Verhoef was eerder aan de overkant met zijn pion, won en behield zijn knappe koppositie.

Viertal

Het viertal speelde in Rhenen de belangrijke wedstrijd tegen de plaatselijke SC Albert Smit was als eerste klaar met een gelijkwaardige remise. Dick Brehen had een betere stelling, maar zag iets over het hoofd en verloor. Ook Joop de Bruin kon geen potten breken, met remise als terechte uitslag. Sjoerd de Rave leek een sterke aanval te hebben, maar die sloeg niet door. Uiteindelijk was met weinig tijd op de klok het remiseaanbod van de Rhenense tegenstander welkom. Al met al verloor BSV Bennekom met het kleinst mogelijke verschil.

Meer berichten