Bandera Latina. Vlnr: Christine Schukking, Salvatore Sichi, Silvana Sichi, Michiel van Gessel, Hans Zijlstra en Ed Glasmacher.
Bandera Latina. Vlnr: Christine Schukking, Salvatore Sichi, Silvana Sichi, Michiel van Gessel, Hans Zijlstra en Ed Glasmacher.

'Zonder improvisatie zou ik helemaal gek worden'

Spaanse, Italiaanse en Zuid-Amerikaanse klanken zwieren zaterdagavond 6 april door restaurant Het oude Postkantoor. Bandera Latina treedt er dan op. Voor leadzanger Salvatore Giuseppe Sichi is een optreden niet geslaagd als er geen risico wordt genomen.

Door Rick Praamstra

BENNEKOM - Tijdens een optreden van Bandera Latina probeerde iemand uit het publiek Sichi een handje te geven tijdens een liedje. Deze schudden kan de fan vergeten. "Op het podium zit ik in mijn eigen wereldje en sluit ik me af. Ik moet gefocust zijn, want het is geen doorsnee popmuziek dat we spelen. Het vergt concentratie."

De band van Sichi - in 1998 opgericht als Gipsy Kings-coverband met zijn zus Silvana - speelt gitaargedreven ritmische wereldmuziek en bestaat uit zes personen. Als kinderen van Italiaanse ouders kregen broer en zus deze klanken met de paplepel ingegoten. Al als tiener traden ze samen op en nu twintig jaar later is het heilig vuur nog steeds niet gedoofd.

Om het vuur te blijven aanwakkeren begint Bandere Latina elk optreden zonder playlist. Improvisatie is het sleutelwoord bij het spelen, meent de zanger en gitarist. "Ik zou helemaal gek worden als ik elke keer hetzelfde zou spelen. Dan is het net een kantoorbaan en sta ik bij de kopieermachine. Herhaling ligt mij niet."

Dat er door te improviseren dan soms een foutje wordt gemaakt, neemt de de 41-jarige Arnhemmer voor lief. "Wat muziek maken leuk maakt, is de kans dat het niet perfect is. Je probeert het randje op te zoeken en soms maak je dan een stomme fout, dat is dan niet anders. Een leven zonder risico is leuk een aardig, maar heb je dan geleefd?"

Sichi belooft het publiek een avond 'vol energie en swingend virtuoos gitaarspel'. "En een knettergekke leadzangeres (zijn zus Silvana), die elke zaal mee krijgt. Zij zegt dingen waar je vroeger voor gelyncht werd, maar als zij het zegt klapt iedereen."

Het optreden van Bandera Latina begint om 21.00 uur in Het Oude Postkantoor aan de Dorpsstraat 2. Entree kost €5. www.banderalatina.nl.

Meer berichten