Harry Verhoef (rechts) verdedigde zijn koppositie tegen Teun Alting met succes.  (Foto: Rinus van der Molen)
Harry Verhoef (rechts) verdedigde zijn koppositie tegen Teun Alting met succes. (Foto: Rinus van der Molen) (Foto: )

Zwarte dag voor wit bij schakers BSV

Door Rini Kreeft

Harry Verhoef heeft zich bij schaakclub BSV Bennekom moeiteloos op kop gehandhaafd. Hij poetste in de kwartfinale van de beker Teun Alting van het bord. "'kansloos'' vond Alting er zelf van. Overigens was het een zwarte dag voor wit. Alle zwartspelers wonnen hun partij.

BENNEKOM – Het duel tussen Alting en Verhoef was de enige partij die in de kwartfinale van de beker werd afgewerkt. Bij de overige partijen was niet iedereen aanwezig en deze worden in principe maandag 1 april gespeeld. Dat zijn de duels Martijn Bakker – Chris van Oosterwijk, Benno van der Veen – Hotze Tette Hofstra en Noël Bovens – Martijn Pauw.

Monarch

Verhoef brak de koningstelling van Alting (wit) open en hield daarbij de witte monarch op de onderste rij in het midden van bord vast. Alting leek compensatie te hebben op de open h-lijn, maar de zwarte tegenhanger op de c-lijn bracht sneller resultaat. Mat op de onderste rij of zwaar materiaal verlies was niet te voorkomen.

De winst van Verhoef kwam goed uit. Want achtervolger Hotze Tette Hofstra komt steeds dichterbij. Die zat tegenover Teunis Bunt, de nummer drie. Bunt leek de opening actief aan te pakken met een paard in het centrum.

Hofstra kon counteren, pakte wat pionnen mee en lanceerde ook nog een aanval tegen de witte koning. Het werd Bunt te veel en hij verkoos de opgave boven langzaam van het bord te worden geschoven.

Kippen

Nummer vier Martin Markering versloeg met zwart op redelijk reguliere wijze Hans van de Weteringh. Markering kwam iets beter uit de opening en was er als de kippen bij om de kwaliteit op te halen die Van de Weteringh in een moment van onachtzaamheid weggaf. Met kleine zetjes wist Markering het voordeel verder uit te bouwen en via winst van nog een stuk kon het punt bijgeschreven worden.

Hans Gillet won weer eens en wel met zwart van Joop de Bruin en Sjoerd de Rave kon het niet bolwerken tegen René Bakker. Geen schande want het verschil in ratingpunten is aanzienlijk. Noël Bovens moest lang werken tegen Jaap van Donkelaar, maar had steeds het betere van het spel. Ook hier een punt voor de ratingfavoriet.

Tijd tekort
De langste partij werd door Rinus van de Molen en Gary Dinsbach gespeeld. De laatste had zwart en dan weet u de uitslag al. Dinsbach speelde actief en kwam op het einde met torens en dame de witte stelling binnen. Dat geweld was genoeg om een mooi punt binnen te halen. Bovendien kwam Van der Molen tijd tekort.

Meer berichten