Monique Emmen geeft alvast het goede voorbeeld.
Monique Emmen geeft alvast het goede voorbeeld. (Foto: Rick Praamstra)

Zwerfafval Bennekom doorn in het oog

Een blikje frisdrank in de bosjes, plastic zakjes op straat: zwerfafval is een grote ergernis. Dorpsraad Bennekom gaat in samenwerking met welzijnsorganisatie Malkander en het loket 'Vraagt-u-maar' op 23 maart meedoen aan de Landelijke Opschoondag om afval op te ruimen. Ze zoeken nog Bennekommers die mee willen doen.

Door Rick Praamstra

BENNEKOM - Monique Emmen krijgt regelmatig vragen en opmerkingen over zwerfafval en bladafval bij 'Vraag-u-maar', het loket waar Bennekommers terecht kunnen voor vragen rond zorg, welzijn en wonen. Zij is er coördinator. Ook als lid van de Dorpsraad hoort ze de ergernis meer dan eens voorbijkomen. "Afval wordt te makkelijk weggegooid; je moet er maar eens op gaan letten. Bennekom wordt er zo niet mooier op."

Daarom gaan de Bennekomse organisaties aanstaande zaterdag de mouwen opstropen en het centrum van Bennekom met bezems, prikkers en vuilniszakken een schoonmaakbeurt geven. Om 10.00 uur begint Monique met hulp van Hüseyin Öztas van Malkander en vrijwilligers bij de muziektent aan het Van Slootenplein met de grote schoonmaak van het dorpscentrum.

Emmen hoopt dat zo'n tien à twintig vrijwilligers zich geroepen voelen om mee te helpen. De Bennekommer hoopt ook dat er in de groep die zaterdag schoonmaakt een paar inwoners zitten die vaker per jaar het dorp een beurt willen geven. "Van de vrijwilligers die zaterdag komen, hopen we ook dat er een paar zich aanmelden om een of twee keer per jaar lichte huishoudelijke klusjes te doen voor de medemens; voor ouderen of mensen die slecht ter been zijn. We gaan daar zaterdag ook over flyeren." Zo zal er een databank van vrijwilligers ontstaan die een paar keer per jaar ingezet zullen worden voor een schoonmaak of een helpende hand bij kwetsbare dorpsgenoten.

Emmen vindt het belangrijk dat zij in de Dorpsraad en met het loket 'Vraagt-u-maar'zich inzet voor haar dorpsgenoten. "Ik woon heel fijn in Bennekom. Niet iedereen heeft het net zo goed als ik, daarom wil ik iets terugdoen voor mijn medemens."

Extra Loket

Er komt een tweede loket 'Vraagt-u-maar'. Nu is er op maandag en woensdag van 9.00 uur tot 12.00 uur een loket in het zorgpunt Bennekom aan de Commandeursweg. Bij het loket kunnen Bennekommers terecht voor vragen over onder meer zorg, wonen en welzijn. Veelal ouderen maken hier gebruik van. Om ook oudere inwoners die wat verder weg van het centrum wonen te bedienen, komt er nu ook een loket bij Opella Welraven, ingang 2 bij het Baron van Wassenaerpark. Open op donderdag van 9.00 tot 11.00 uur.

Meer berichten