De wedstrijd begon rustig, nergens problemen voor de Bennekommers en er waren zelfs al wat voordeeltjes aan de horizon verschenen.
De wedstrijd begon rustig, nergens problemen voor de Bennekommers en er waren zelfs al wat voordeeltjes aan de horizon verschenen. (Foto: )

BSV 2 na spannende strijd kampioen

Door allerlei treinstoringen begon de avond moeizaam voor BSV2. Kopman Martin Markering wist vanuit Amsterdam, via Amersfoort, Barneveld Zuid te bereiken, maar daar stokte het treinverkeer. Gelukkig konden er hulptroepen met een auto ingeschakeld worden en uiteindelijk wist hij nog op tijd in de Commanderij aan te komen. Wedstrijdleider Teunis Bunt was minder gelukkig, maar die pet kon Markering er naast speler en team captain ook nog wel bij hebben.

BENNEKOM - Dan nu de wedstrijd. Die begon rustig, nergens problemen voor de Bennekommers en er waren zelfs al wat voordeeltjes aan de horizon verschenen. Toch verzandden er een aantal en werd op twee borden al na een paar uur spelen tot remise besloten.

Dick Brehen won als invaller op bord 8 wel een pion, maar kon die niet echt verzilveren. Ongelijke lopers betekende remise. Hans van de Weteringh kwam op bord 5 niet eens een pion voor maar had ook ongelijke lopers op het bord. Hij stond wel een tikkeltje beter, maar echt veel eer was er niet aan te behalen.

Het eerste winstpunt kwam op naam van Gerard Bakker op bord 6. Die strafte een openingsfout af, won een kwaliteit en lokte de koning in een mooi matnet op de damevleugel.

Het volgende punt kwam op naam van Martin Markering op bord 1. Die kwam iets beter uit de opening, maar zag niet echt hoe het verder moest. Dus maar een pion er tegen aangegooid op de koningsvleugel om een winnende stelling op de damevleugel te krijgen. Dat was niet zonder risico'e en hoewel Markering de juiste verdediging wel gezien had, speelde hij wat anders. Dat had fout af kunnen lopen, maar zijn tegenstander overzag niet alle complicaties en toen was Markering er als de kippen bij (waar zo'n treintje langs Barneveld al niet goed voor is) om alle dreigingen met materiaalwinst te neutraliseren.

Vervolgens was er bij Rene Bakker op bord 3, na aanvankelijk actiever te hebben gestaan, niet veel eer meer te behalen en werd dat ook remise. Hoewel het nu 3,5 - 1,5 stond was het toch wel spannend. Jan Wouters stond weliswaar aan bord 2 het grootste gedeelte van de partij wat beter, maar forceren zou risico's met zich mee brengen.

Teun Alting op bord 3 en Jaap van Donkelaar op bord 7 hadden veelbelovende stellingen niet weten te verzilveren en stonden bedenkelijk. Wouters had ondertussen besloten om nier in te gaan op een door de team captain gemaakte opmerking dat remise ook goed was en speelde door. Gelukkig maar, want hij wist de druk in een toreneindspel en tijdnood van de tegenstander zodanig op te voeren dat deze bezweek. Daarmee was het kampioenschap een feit. BSV 2 is niet meer in te halen. Dat van Donkelaar en Alting uiteindelijk nog verloren mocht de pret niet drukken.

Meer berichten