Carina Voordenhout vertelt hoe ze er toe kwam zwangere vluchtelingenvrouwen een tijdelijk thuis te willen bezorgen.
Carina Voordenhout vertelt hoe ze er toe kwam zwangere vluchtelingenvrouwen een tijdelijk thuis te willen bezorgen. (Foto: )

Gelukzoekers gevangen in Athene

Door Wout Schotsman

Het was een van die wonderlijke lentedagen in februari. Twee echtparen, alle vier met van die typische ANWB-jacks aan. De fietsen werden keurig op slot gezet en zo bij het terras gezet dat ze in het oog gehouden konden worden. Alsof elektrische fietsen uit eigener beweging het fietstochtje zouden voortzetten. Ik kon er niets aan doen dat ik, terwijl ik mijn ijsje at, hun gesprek volgde.

BENNEKOM - "Sinds Leo met pensioen is, doen wij alleen nog maar leuke dingen", zei een van de dames, vermoeid en verbeten, alsof dat een zware klus is. Gelukzoekers, dacht ik. Gelukzoekers. Voor sommige Nederlanders is het schandalig als mensen uit andere landen geluk komen zoeken in Nederland. Alsof ze ons ons geluk afpakken. Alsof we niet allemaal geluk zoeken.

In de parochiezaal van de Katholieke kerk, werd een sobere maaltijd aangeboden, bereid met dezelfde ingrediënten als maaltijden voor de vluchtelingen in Griekenland: witte bonen, uien, wortelen, prei, groene kool en andere groenten. Nicole Bisschoff herinnerde kort aan de tocht naar Athene die vlak voor Kerst werd ondernomen. Een bus en 30 auto's, met de bedoeling een 150-tal vluchtelingen op te halen. In Athene werd wel contact gelegd met vluchtelingen, maar mocht, ondanks de gedegen voorbereidingen, niemand meegenomen worden. Volgens Europese spelregels zou dat mensensmokkel zijn en daar staan zware straffen op. Zonder vluchtelingen werd aan de terugreis begonnen. Behalve door Carina Voordenhout. Die bleef nog, want haar vriendin was ziek geworden.

Carina kreeg van Nicole het woord en vertelde hoe ze opnieuw contact zocht met vluchtelingen, gedreven als ze was om op een of andere manier hulp te verlenen. Met een filmpje liet ze zien en horen hoe vluchtelingen tegen de Nederlanders aan keken: "You have the power and you have the papers!". Hoe verdrietig werd ze van het vertellen dat we als land wel de macht hebben om vluchtelingen naar ons land te laten komen, maar niet als individuele Nederlanders. Het liet haar niet los. Voor dakloze vluchtelingen kon voor een tientje per nacht een hotelkamer geregeld worden. Ze wilde meer. Zwangere vrouwen helpen. In Nederland werkt ze met de stichting Hulpkaravaan eraan om in Athene een huis te kunnen huren waar die zwangere vrouwen kunnen verblijven, ook een aantal weken na de geboorte van het kind. Tijdens de sobere maaltijd hoorden we nog steeds de wanhopige vluchteling: "You have the power and the papers!". Het geluk is oneerlijk verdeeld in de wereld. In één van de gelukkigste landen van de wereld realiseren we ons te weinig dat geluk delen ertoe kan leiden dat je er meer van krijgt.

Geluk delen kan door het werk van de Stichting Hulpkaravaan te steunen. Zie www.hulpkaravaangriekenland.nl A.u.b. vermelden: Project Tree of Life. (Carina's project: huisvesting van zwangere vluchtelingenvrouwen).

Meer berichten