Foto: Rick Praamstra

2e kansbeurs vraagt meer vrijwilligers

De 2e kansbeurs opent op 4, 5 en 6 april weer de deuren in 't Laag. Vanaf 18 maart kan er weer kleding ingeleverd worden. Tijdens de inname van de kleding en de kledingverkoop kunnen de vrijwilligers de drukte amper aan. Daarom zoekt de beurs extra handen.

Door Rick Praamstra

BENNEKOM - Renate Bes en Monique van Dongen lachen wat af tijdens het interview. Renate op de vraag van de verslaggever of ze iets van mode af weet: "Ja, natúúrlijk, haha." De Bennekommers zijn twee van de ongeveer veertig vrijwilligers. Dat lijkt veel, maar toch merken ze dat het tijdens de beurs flink aanpoten is, legt Monique uit. "Het is best arbeidsintensief; met twee vrijwilligers help je één klant. Het is soms zo druk dat je geen tijd hebt voor sociale praat. Het is als vrijwilliger ook belangrijk dat de sfeer onderling goed blijft."

Begrip

De 2e kansbeurs is een begrip in Bennekom. De vrijwilligers weten niet precies wanneer de eerste beurs plaatsvond, maar weten dat de beurs al zeker meer dan dertig jaar in Bennekom georganiseerd wordt. Renate: "Het leuke is dat oud-medewerkers nog steeds kopen bij ons. Eerst kochten ze kinderkleding voor hun eigen kinderen, later vooral dameskleding en nu sommigen oma zijn, kopen ze weer kinderkleding."

Monique noemt de kledingbeurs in 't Laag een win-win-idee. "De persoon die zijn kleding niet meer wil of past verkoopt de kleding en ontvangt 80 procent van de opbrengst. De kleding wordt gerecycled, de koper heeft voor een leuk bedrag een leuk outfit én 20 procent van de opbrengst gaat naar het goede doel."

Kritisch

De winkel die twee per jaar (voorjaar en najaar) op drie dagen de deuren opent, kijkt kritisch naar de kleding. Het moet schoon zijn, zonder schade en er moet enigszins vraag naar zijn. Ook badkleding en accessoires als tassen en riemen zijn welkom. De beurs beperkt zich tot dames, meiden (tienerleeftijd) en kinderen. Mannen kunnen er niet terecht voor tweedehands herenmode. "Er is een beeld dat mannen minder kleding overhouden", zegt Renate. Met een knipoog: "Misschien zijn er mannen die dit willen oppakken?" Monique: "Bij de vorige beurs waren er wel een vader en zoon die vol interesse kleding aan het bekijken waren."

Plezier

Monique en Renate kunnen lastig aangeven hoeveel vrijwilligers de beurs nodig heeft. Er is altijd wel een plekje vrij zeggen ze. Zelf beleven ze veel plezier en voldoening aan het werk. Renate, al negen jaar vrijwilliger bij de 2e kansbeurs: "Voor mij is het belangrijk dat ik duurzaamheid steun via de beurs. Toen ik net in Bennekom woonde, leerde ik via de beurs andere mensen kennen en nog steeds ontmoet ik nieuwe mensen."

Monique is nu twee jaar vrijwilliger bij de beurs voor tweedehandskleding. "Ik vind het altijd leuk om naast mijn drukke bezigheden er vrijwilligerswerk bij te doen. Ik ben er per toeval ingerold toen ik op het schoolplein aangesproken werd. Voor mij is de win-win (zie vierde alinea) van de beurs erg leuk. De sfeer tussen de vrijwilligers is ook goed." Wil je vrijwilliger worden? Mail dan naar kinder@2ekansbeursbennekom.nl of dames@2ekansbeursbennekom.nl. Meer info: www.2ekansbeursbennekom.nl

Meer berichten