Foto:

Steengoed keramiek in Kijk en Luistermuseum

BENNEKOM - Van 2 maart tot en met 15 juni is in het Kijk en Luistermuseum de expositie 'Steengoed keramiek' te bewonderen. In het museum is de museumkaart geldig. Te zien zijn objecten van bekende Nederlandse keramisten, verzameld door mevrouw C. Kooijman en een aantal speciaal voor deze tentoonstelling door Eveline Kieskamp vervaardigde objecten, die een link hebben met de mechanische muziekinstrumenten die in het museum te zien en te horen zijn.

Steengoed is niet hetzelfde als keramiek. Steengoed is vervaardigd met een speciale klei en wordt op een hogere temperatuur gebakken dan voorwerpen van aardewerkklei. Decoratieve stukken worden meestal van aardewerkklei gemaakt.

Van origine wordt het woord 'keramiek' gebruikt voor voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. Denk daarbij aan potten en serviezen, maar ook aan bouwmaterialen, zoals tegels en bakstenen en aan sanitair (wasbakken en toiletpotten).

Deze expositie toont een ander voorbeeld van traditioneel keramiekgebruik: de kunst. Hierin staan vooral de vorm en de kleur van het keramiek centraal. Na het bakken krijgt de klei een glazuurlaag. Deze wordt aangebracht op de gebakken klei, waarna het voorwerp opnieuw gebakken wordt. Het glazuur geeft de voorwerpen kleur en maakt ze waterdicht.

Kooijman (1929), zelf ook beeldend kunstenaar, heeft samen met haar echtgenoot een prachtige verzameling van werken van een groot aantal Nederlandse keramisten opgebouwd. Het Kijk en Luistermuseum is gelukkig dat het een aantal objecten uit deze collectie mag exposeren. Te zien zijn voorwerpen van Lies Cosijn, Anke Blankevoort, Marion Askjaer-Veld, Lia Lemain, Hans de Jong, Evert den Hartog en vele anderen.

Daarnaast is er ook werk van Bennekomse bodem: Eveline Kieskamp liet zich inspireren door de muziekdozen die in het hele jaar door in het museum te bewonderen zijn en maakte er een aantal van keramiek.

Meer berichten